Hyppää sisältöön
Media

Ulkomaan työura vie usein virkaan, josta palataan eläkkeellä Suomeen. Annukka Lipposen ura on ollut erilainen: Hän palasi 18:n ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen Suomeen, johtavan vesitalousasiantuntijan tehtävään maa- ja metsätalousministeriöön, luonnonvarat ja vesitalous -yksikköön. Lipposen toi Suomeen – jopa yllättäen - sopivasti auennut virka ja juuret Savossa. 

Paluu 18 vuoden jälkeen ei ole aina läpihuutojuttu. Annukka Lipponen soljahti kuitenkin helposti maa- ja metsätalousministeriöön. Siinä auttoi Lipposen mukaan esimiehen hyvä tuki.
Lipponen on jossain määrin harvinaisuus ministeriömaailmassa, joita yleensä pidetään lainsäädäntötehtaina, vaikka niissä tehdään paljon muutakin.

”Olen valtionhallinnon asiantuntija, ja kiitos esimieheni minulla on vapausasteita kehittää kansainvälisiä aktiviteetteja ja kumppanuuksia”, Lipponen kertoo. Hänen toimenkuvaansa kuuluu mm. EU:n vesipolitiikan koordinaatiota ja globaalia vesipolitiikkaa YK:n suojissa. ”Teen myös suomalaisen vesiosaamisen viennin edistämistä.”

Kiinnostava aloite oli loppuvuonna Keski-Aasian maiden kokous vesivarojen jakamisesta ja eri käyttöjen yhteensovittamisesta rajavesistöissä. MMM rahoitti sen. Lisäksi Lipponen ”juoksi kasaan” vesiaiheisen virtuaalisen sivutapahtuman YK:n ilmastosopimuksen osapuolikokoukseen Kairoon. 
Kansainvälistä uraa kertyi viisi vuotta Pariisissa ja 12 vuotta Genevessä ja vuosi Kazakstanissa.

"Suomessa saan ammatillisesti uusia haasteita ja pääsen rakentamaan yhteyksiä kotimaisiin kumppaneihin. Työ ulkomailla oli kiivastahtista hommaa, mutta onhan tässä täälläkin tullut jo kerättyä tehtäviä”, Lipponen naurahtaa.

Yllättäen Savon metsistä ponnistanut Lipponen nostaa Suomen hienosta luonnosta esiin Helsingin seudun merellisyyden. Lipponen meloo niin merellä kuin koskissakin. ”Kotimetsistä olemme tehneet sukupolvenvaihdoksen, ja ensimmäiset puukaupat on jo tehty, nyt opettelen metsähoitoa”, Lipponen kertoo.

Miltä sitten näyttää suomalainen hallinto YK:n jälkeen? ”Olen saanut hyvän vaikutelman. Täällä ministeriössä on tekemisen meininki, asiat etenevät ja tukipalvelu toimii hyvin, kun on osaavaa väkeä. Hallintokulttuurissa on matalat kynnykset, se toimii. Olen tottunut isoon byrokratiaan ja raskaisiin prosesseihin, joten kyllähän tällainen kevyt ja tehokas prosessi miellyttää”, Lipponen sanoo.

Lipposen kokemuksen mukaan asiantuntijan tehtävään sisältyy vapautta: Hän voi kokemuksensa ja näkemyksensä perusteella itse arvioida töitä, mutta konsultaatiomahdollisuuksia on: esimies on ohjannut ja tiimin johtokin auttanut priorisoinnissa. Mutta toisaalta: ”Pitää olla luottamusta että on vapauksia. Koen että olen voinut keskittyä asiantuntijan tehtäviin.”

Mitkä ovat maailmanmatkaajan terveiset nuorille, tarvitaanko suunnittelua vai sattumaa?

”Molempia. Onni tulee niille jotka ovat valmiina. Kyllä kai se yleinen valmius auttaa, mutta tilanteet ratkaisevat mihin sitten päätyy. Pitää tarttua tilaisuuteen. Sekä substanssiosaaminen että pehmeämmät taidot auttavat.”

Teksti ja kuvat: Pekka Väisänen