Hyppää sisältöön
Media

Biotalouden perusta löytyy maakunnista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.10.2016 14.39
Uutinen
Luonnonvara- ja biotalouspäivillä Oulussa tutustuttiin Merikosken kalatiehen.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan edustajat tapasivat Luonnonvara- ja biotalouspäivillä Oulussa 11.–12. lokakuuta. Tapahtuman keskiössä olivat biotalous ja kasvun edistäminen sekä maakuntauudistus.

– Biotalouden voimavarat ovat ennen kaikkea maaseudulla.  Meidän tehtävämme on edistää alkutuotantoa, ruuantuotantoa ja kaikkea uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä, sanoi kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio avauspuheenvuorossaan Oulussa.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaa painottaa biotaloutta strategiassaan. Sen volyymi on jo nyt merkittävä niin alkutuotannossa, biotuotteiden jalostuksessa, jätteiden käsittelyssä kuin energia-alalla.

– Maakuntamme biotalouden kehittämisen tavoitteena on luoda hyvinvointia alueelle ja tuottaa lisäarvoa asiakkaille maailman markkinoilla, sanoi Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jussi Rämet.

Pohjois-Pohjanmaan tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vuotuinen biotalouteen perustuva liikevaihto kasvaa kaksi miljardia euroa.

Tapahtuman paikallinen isäntä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Matti Räinä korosti puolestaan pohjoista ulottuvuutta. Perämerenkaari Suomen ja Ruotsin puolella on 700 000 asukkaan keskittymä. Se on todella merkittävä teollisuuden, logistiikan, kaupan ja osaamisen keskus, Räinä arvioi.

Mittava maakuntauudistus

Maakuntauudistus myllertää MMM:n toimialaa. Maa- ja elintarviketalouden ja maaseudun kehittämisen tehtäviä sekä pääosa luonnonvaratehtävistä kootaan nykyisestä aluehallinnosta ja kunnista maakuntiin. Osa vesitaloustehtävistä odottaa vielä poliittista ratkaisua. Tehtäväkokonaisuus on erittäin suuri.

– Toimialamme voimavarat ovat lähes 2000 henkilötyövuotta eli olemme toiseksi suurin non-sote toimiala, sanoi Husu-Kallio.

Ministeriön tavoitteena on hyvä ja kustannustehokas tehtävien hoitaminen tasapuolisesti ja yhtenäisesti kaikilla alueilla.

– Maa- ja elintarviketalous, maaseudun kehittäminen ja luonnonvaratalous muodostavat laajan synergisen kokonaisuuden, joten olisi luontevaa koota ne yhteen. Maakunnat tietenkin itse ratkaisevat organisaationsa, totesi Husu-Kallio.

Luonnonvara- ja biotalouspäivät oli tarkoitettu muun muassa keskeisille ELY-keskusten viranomaisille sekä aluehallintovirastojen ja ministeriöiden (MMM, TEM ja YM) edustajille. Lisäksi mukana oli edustajia Maaseutuvirastosta, Luonnonvarakeskuksesta, Maanmittauslaitoksesta, Metsähallituksesta, Suomen ympäristökeskuksesta, Suomen metsäkeskuksesta, Suomen riistakeskuksesta, Elintarviketurvallisuusvirastosta sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirastostaTapahtumaan osallistui yhteensä 130 henkilöä. 

Kuvat: Anna Toppari, Luke

Tutustu tapahtuman esityksiin: Luonnonvara- ja biotalouspäivät 11.-12.10.2016

Biotalous aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto