Disruptiiviset ruoantuotantoteknologiat osana Suomen hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista

Hankkeen koordinaattori: Emilia Nordlund, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Muut konsortion osapuolet: Luonnonvarakeskus, eniferBIO

Kesto: 2021–2023

MMM:n rahoitus: 1 000 386 euroa

Tiivistelmä

Ruokaa ilman peltoja -hanke kehitti ja tutki disruptiivisia ruoantuotantoteknologioita, joilla voidaan edistää huomattavasti Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista. "Ruokaa ilman peltoja" tarkoittaa disruptiivisia ruoantuotantoratkaisuja, jotka eivät ole riippuvaisia maatalousmaasta. Ratkaisuihin kuuluvat 1) solumaatalous, eli mikrobien ja kasvisolujen hyödyntäminen rehun ja ruoan tuottamiseksi, 2) uudet vertikaaliteknologiat vihannesten ja valkuaiskasvien viljelyyn ja 3) LED-valaistukseen perustuvat kasvihuoneratkaisut proteiinipitoisten viljelykasvien kasvattamiseen. Suomen 2035-hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisen osalta hankkeen ratkaisujen odotetaan mahdollistavan kasvihuonekaasupäästöjen huomattavan vähentämisen, jopa 90 % verrattuna nykyisiin elintarviketuotantojärjestelmiin, ja vapauttavan maata muuhun kuin maatalouden käyttöön. Maankäytön väheneminen, jopa 95 %, mahdollistaa maan palauttamisen takaisin luonnolliseen tilaan ja esimerkiksi metsittämisen ja siten luonnon monimuotoisuuden ja hiilensitomisen edistämisen. Hankkeessa sovellettiin sekä systeemistä että teknistä tutkimusta ja työ sisälsi 1) uusien elintarviketuotantoratkaisujen arvoketju- ja liiketoimintapotentiaalianalyysin sekä kestävyysarvioinnit, jotka keskittyvät kasvihuonekaasupäästöihin ja maankäyttöön, 2) teknologiakehitystä solumaatalouden ja vertikaaliviljelyn ja kasvihuoneratkaisujen osalta sekä valittujen teknologioiden pilotoinnin, 3) disruptiivisten teknologioiden alueellisten mahdollisuuksien arviointia kolmella valitulla Suomen alueella (Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Uusimaa) ja 4) sidosryhmäyhteistyötä ja siten toimijoiden sitouttamista uusiin ruoantuotantoratkaisuihin niiden käyttöönoton edistämiseksi. Tavoitteiden saavuttamiseksi hanke yhdisti VTT:n ja Luken poikkitieteellistä asiantuntemusta (maatalous-, bio- ja elintarviketeknologia, kestävyysarviointi, skenaariotyö, yhteiskehittäminen ja ekosysteemityö) sekä alueellisten sidosryhmien ja teollisuuden kumppaneiden asiantuntemusta (eniferBio, Fazer, SolarFoods, Valio).

Painopiste: Muutosta ilmassa

Avainsanat: Ruoantuotanto; Disruptiiviset teknologiat; Solumaatalous; Vertikaaliviljely; Kasvihuoneteknologiat; Proteiinintuotanto; Alueelliset ratkaisut; Yhteiskehittäminen; Kestävyysarviointi; Maankäytön ilmastovaikutukset; Liiketoimintamallit; Uudet arvoketjut

Uusien ruoantuotantomenetelmien mahdollisuudet ja haasteet Suomessa -selvitysLinkki toiselle sivustolle (vtt.fi)

Loppuraportti: Qualitative analysis – Opportunities and challenges of new disruptive food production methods in FinlandTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 3.2MB