EU luontodirektiivin luontotyyppien suojelutilan parantaminen – selvitys sitoumuksen edellyttämistä
toimista (Luodsi-hanke)
Kansallisen metsästrategian hankkeet -sivulle
Toteuttaja
Tapio Oy
Hankkeen kuvaus
Kesto: 2023
EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteena on luontokadon pysäyttäminen ja kehityksen kääntäminen myönteiseksi vuoteen 2030 mennessä. Komissio edellyttää, että jäsenmaat antavat kaksi sitoumusta strategian toimeenpanoon liittyen. Ensimmäinen sitoumus koskee sitä, miten jäsenmaat aikovat edistää EU:n yhteisen 30 % suojelupinta-alatavoitteen ja 10 % tiukan suojelun saavuttamista. Toinen sitoumus koskee jäsenmaiden toimia, joilla turvataan luonto- ja lintudirektiivin liitteiden lajien ja luontotyyppien suojelutaso sekä toimia, joilla suojelutasoa parannetaan. Sitoumusten antaminen ja toteuttaminen sekä mahdollisen ennallistamisasetuksen tavoitteisiin pääseminen edellyttävät direktiiviluontotyyppien tarkastelua Natura 2000 -alueen ulkopuolisissa talousmetsissä. Direktiiviluontotyyppejä koskevaa ymmärrystä tulee lisätä niin
luontotyyppimäärittelyn, kuin -raportoinninkin kannalta. Näin voidaan hahmottaa, miten sitoumukset sekä raportoinnissa tavoiteltavat muutokset vaikuttavat metsätalouden normaaleihin toimintatapoihin, kuten hakkuiden tai METSO-ohjelman toteutukseen.
Kallioelinympäristöjen monimuotoisuuden tilannetta parannetaan kehittämällä hoito-ohjeistusta ja tuomalla ohjeita osaksi metsänhoidon suositusten sisältöä. Toimenpidesuositukset ovat hyödyksi esimerkiksi niissä kallioelinympäristöissä, joissa on pienialaisia metsälakikohteita tai uhanalaisten lajien esiintymiä, mutta joissa valtaosa alueesta ei täytä metsälakikohteiden vaatimuksia. Lisäksi hankkeessa lisätään metsätalouden toimijoiden ja metsänomistajien tietoisuutta kallioelinympäristöjen luontoarvoista ja suojelukeinoista koulutuksen ja viestinnän avulla.
Luodsi-hankkeen tavoitteena on selvittää EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoon liittyvän, direktiiviluontotyyppejä koskevan sitoumuksen edellyttämiä toimia puustoisissa elinympäristöissä metsätalouskäytössä olevilla Natura 2000 -alueilla sekä erityisesti niiden ulkopuolisissa talousmetsissä. Selvityksen avulla direktiiviluontotyyppisitoumuksen sekä ennallistamisasetuksen toimeenpanon valmistelijat saavat nykyistä paremman tiedon direktiiviluontotyyppien nykytilasta ja talousmetsien merkityksestä sitoumuksessa asetettavien tavoitteiden saavuttamiseksi.