EU:n vesiresilienssistrategiassa tärkeää veden saannin turvaaminen muuttuvassa ympäristössä

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2025 12.57
Tyyppi:Tiedote

Euroopan komissio on antanut ehdotuksensa EU:n vesiresilienssistrategiaksi. Suomi suhtautuu myönteisesti vesivarojen kestävään käyttöön ja vesienhoidon merkityksen korostamiseen. Suomella on tarjota myös ratkaisuja Euroopan vesiongelmiin.

Euroopan komission 4.6. tiedonantona julkistaman vesiresilienssistrategian visiona on vesiturvallinen EU 2050 mennessä.

Strategialla pyritään varmistamaan, että veden saanti ja hallinta kestävät ilmastonmuutoksen ja säänvaihtelut. Komissio peräänkuuluttaa strategiassaan toimia Eurooppaa koetelleisiin tulviin, kuivuuteen sekä veden niukkuuteen sekä toimia vesien pilaantumisen ehkäisemiseksi erityisesti pilaantumisen lähteellä ja pysyvien haitta-aineiden puhdistamiseksi. Lisäksi strategia käsittelee varautumista muihin uhkiin ja tulevaisuuden vesikriiseihin. Tavoitteena on varmistaa riittävästi puhdasta juomavettä kaikille, prosessivettä teollisuudelle, kasteluvettä maataloudelle ja ruuantuotannolle sekä luonnon tarvitsemaa vettä.

Komissio edistäisi toimia veden asianmukaiseksi hallinnaksi ja lainsäädännön toimeenpanemiseksi, veden tehokkaampaan ja uudelleen käyttöön sekä veden laadun parantamiseen. Lisäksi komissio edistäisi toimia vesi-infran modernisoinniksi ja turvallisuuden varmistamiseksi. Strategiassa korostetaan myös digitalisaation hyödyntämistä. Lisäksi tulee ottaa huomioon kiertotalous, esimerkiksi jäteveden sisältämien ravinteiden ja energian talteenotto ja hyödyntäminen, ja toimet valuma-alueella mereen päätyvän kuormituksen vähentämiseksi.

Strategian kattama toimien kirjo on laaja, ja ne edellyttävät yhteistyötä laaja-alaisesti eri hallinnonalojen välillä. Strategialla odotetaan olevan vaikutusta EU:n rahoitusinstrumentteihin sekä Euroopan komission pääosastojen työn painotukseen.

Vesivarojen kestävä käyttö ja vesienhoito tärkeitä myös Suomessa

Vesiin liittyviltä kriiseiltä on Suomessa toistaiseksi vältytty, mutta vesivarojen kestävän käytön ja vesienhoidon korostumista EU:n tasolla pidetään myönteisenä asiana. 

Suomessa tulvariskien hallintasuunnitelmat sekä vesien- ja merenhoitosuunnitelmat on laadittu asianmukaisesti laajassa viranomaisten ja sidosryhmien yhteisyössä, mutta niiden toimeenpanoa tulee edelleen tehostaa. Suomessakin koetaan vuosittaisia tulvavahinkoja. Maa- ja metsätalouden hajakuormitus heikentää vesistöjen tilaa. Lisäksi kuivuus aiheuttaa yhä useammin vaikutuksia maataloudelle, vesihuollolle ja teollisuudelle. 

Myös muuttunut turvallisuusympäristö korostaa varautumisen ja kriittisen vesi-infrastruktuurin suojaamisen merkitystä eri uhkien varalta.

Suomalaiset innovaatiot voivat tarjota ratkaisuja koko Euroopan vesiongelmiin

Vesivaroissa sekä alueellisissa, sosiaalisissa ja ilmastollisissa olosuhteissa on eroja poikki Euroopan. Tämän vuoksi tulee varmistaa, että eri alueilla ja jäsenmaissa vahvistetaan niiden kannalta merkittävimpiin vesiriskeihin vastaamista välttäen ylimääräistä hallinnollista taakkaa.

Strategia korostaa lisäksi vesisektorin tutkimuksen ja innovaatioiden taloudellisia mahdollisuuksia. Strategian tavoitteisiin kuuluu pyrkimys rakentaa vesiälykäs talous ja kilpailukykyinen vesiala. Suomalainen osaaminen, innovaatiot, vesivastuullisuus ja vesidiplomatia voivat osaltaan tarjota ratkaisuja vesiongelmiin Euroopassa ja kansainvälisesti. 

Strategialla on EU:n lisäksi myös globaaleita tavoitteita vesiturvallisuuden parantamiseksi, joita edistetään kansainvälisillä vesisopimuksilla ja rajavesiyhteistyöllä.

Suomi muodostaa virallisen kantansa EU:n vesiresilienssistrategiaan myöhemmin. EU:n jäsenmaiden odotetaan muodostavan näkemyksensä syksyllä EU:n ministerineuvoston päätelmien muodossa.

Lisätiedot
Olli-Matti Verta, vesitalousjohtaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 123, etunimi.sukunimi@gov.fi
Annukka Lipponen, johtava vesitalousasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 067, etunimi.sukunimi@gov.fi
Antton Keto, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö, p. 0295 250 148, etunimi.sukunimi@gov.fi
Juhani Gustafsson, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö, p. 0295 250 338, etunimi.sukunimi@gov.fi

Linkit:
Euroopan komission tiedote (4.6.2025) vesiresilienssistrategian julkistuksesta