Haitallisten vieraslajien osaamista ja torjuntaa vahvistetaan Barentsin alueella
Maa- ja metsätalousministeriö ja Luonnonvarakeskus (Luke) käynnistävät uuden hankkeen, jonka tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta haitallisista vieraslajeista ja niiden aiheuttamasta uhasta herkälle ja ainutlaatuiselle arktiselle luonnolle Barentsin alueella Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Lisäksi hankkeella edistetään kansainvälistä yhteistyötä vieraslajien hallinnassa.
Suomi toimii Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajana 2021-2023. Suomen johdolla vuosina 2022-2024 toteutettava vieraslajihanke tukee Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitetta Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö vastaa hankkeesta ja toteuttajana toimii Luonnonvarakeskus.
Hankkeen tavoitteena on luoda kansainvälinen yhteistyöverkosto sekä järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia, joilla lisätään tietoisuutta ja osaamista vieraslajeista. Tietoa vieraslajeista ja niiden tehokkaista hallinta- ja torjuntamenetelmistä jaetaan hankkeessa kehitettävällä verkkosivustolla. Hanke keskittyy Barentsin alueelle Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
Työn tavoitteena on aktivoida toimijoita vieraslajien, kuten komealupiinin ja jättiputkien, torjuntatyöhön. Lisäksi etsitään ratkaisuja Tenojoen kyttyrälohiongelmaan kehittämällä kyttyrälohen pyyntiin käytettäviä menetelmiä yhteistyössä jokivarren kalastajien kanssa.
Vieraslajien torjuntatyö naapurimaissa on hyödyksi myös Suomelle
Suurin uhka arktisen alueen luonnon monimuotoisuudelle on ilmastonmuutos, jonka seurauksena yhä useampi vieraslaji pystyy alueelle levitessään muodostamaan elinkelpoisia kantoja. Myös kasvanut kiinnostus arktisia alueita kohtaan on lisännyt riskiä vieraslajien leviämisestä, koska matkailu ja liikennöinti ovat lisääntyneet Barentsin alueella.
Hanke toteutetaan ulkoministeriön hallinnoimalla Itämeren, Barentsin ja arktisen yhteistyön määrärahalla (IBA-rahoitus). Haitallisten vieraslajien hallinnan ja torjunnan vahvistaminen Barentsin alueella -hankkeen myötä Suomen rooli arktisessa vieraslajien hillintä- ja torjuntatyössä tulee kasvamaan. Hanke tukee YK:n kestävän kehityksen Agenda2030-tavoitteita luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi sekä haitallisten vieraslajien aiheuttamien vaikutusten estämiseksi ja vähentämiseksi maa- ja vesiekosysteemeissä.
Lisätietoja:
Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöneuvos
p.0295 162 259, johanna.niemivuo-lahti(at)gov.fi
Erja Huusela, Luonnonvarakeskus
Erikoistutkija
p. 0295 326 148, erja.huusela(at)luke.fi
Jari Vilén, ulkoministeriö
Ulkoasianneuvos
p. 050 529 6321, jari.vilen(at)formin.fi