Hyppää sisältöön
Media

Hallituksen talousarvioesitys varmistaa maatalouden toimintaedellytykset

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2024 14.27
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan määrärahoilla huolehditaan maatalouden toimintaedellytyksistä ja turvataan hallinnonalan perustehtäviä ruokaturvan, ruokaturvallisuuden ja kilpailukykyisen kotimaisen ruokajärjestelmän, huoltovarmuuden ja puhtaan veden takaamisessa. Tärkeitä tavoitteita ovat myös eläin- ja kasvitautien hallinta, luonnonvaratalouden kestävyyden ja niihin perustuvien elinkeinojen kilpailukyvyn varmistaminen sekä maaseudun elinvoimaisuuden kehittäminen. 

Lisäksi turvataan osaltaan kansallista omistus- ja vakuusjärjestelmää maaomaisuuteen, osakehuoneistoihin ja peruspaikkatietoihin liittyvillä palveluilla. Näiden tehtävien merkitys on edelleen korostunut Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vuoksi.

Yleisesittely ja keskeiset muutokset

Hallitus on 23.9.2024 päättänyt vuoden 2025 talousarvioesityksestä. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle ehdotetaan määrärahoja yhteensä 2,6 miljardia euroa, jossa on vähennystä 33,6 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2024 varsinaiseen talousarvioon. 

Kuva: Maa- ja metsätalousministeriön talousarvioesityksen määrärahatasot politiikkalohkoittain

Kasvutoimien, hallinnon ja tutkimuksen määrärahat kasvavat 15,3 miljoonalla eurolla 161,8 miljoonaan euroon vuoden 2024 talousarvioon verrattuna. Muutos johtuu pääosin hallituksen keväällä 2024 päättämistä panostuksista viennin edistämiseen, biotalouden huoltovarmuuden ja arvonlisän kehittämiseen sekä Jokioisten kotieläintuotannon infrastruktuurin uudistamiseen. 

Maaseudun kehittämisen sekä maa- ja elintarviketalouden määrärahoista pääosa liittyy vuonna 2023 käynnistyneeseen Suomen CAP-suunnitelman 2023—2027 toimeenpanoon Manner-Suomessa. Toimenpiteiden määrärahat on budjetoitu CAP-suunnitelman rahoitussuunnitelman mukaisesti ottaen huomioon pääministeri Orpon hallitusohjelman säästöt.

Maaseudun kehittämisen määrärahat vähenevät 5,2 miljoonalla eurolla 481,5 miljoonaan euroon. Muutos johtuu tuki- ja korvausjärjestelmien määrärahojen muutoksista, kertaluonteisten määrärahojen poistumisesta sekä hallituksen keväällä 2024 päättämistä lisätoimenpiteistä. Maaseudun kehittämisen tavoitteena on maaseutualueiden potentiaalin hyödyntäminen sekä elinvoimaisuuden lisääminen kestävällä tavalla. Maaseudun kehittämisen tavoitteita tuetaan mm. maaseudun yritystukien, tutkimus- ja kehittämishankkeiden sekä neuvonnan avulla.

Maa- ja elintarviketalouden määrärahoiksi ehdotetaan 1,74 miljardia euroa, joka on 33,8 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2024 varsinaisessa talousarviossa. Muutos johtuu pääosin hallitusohjelmassa päätetyn alueellisen ja paikallisen maaseudun kehittämisen säästön toimeenpanoon liittyvistä määrärahasiirroista sekä ravinnekierrätyksen edistämiseen biokaasutuotannolla osoitetun määrärahan päättymisestä. Luvun määrärahoin parannetaan biotalouteen ja ruokaan perustuvien liiketoimintojen kestävää ja kilpailukykyistä kasvua sekä turvataan vastuullisella toiminnalla ihmisten, eläinten ja kasvien terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Luonnonvaratalouden ja Metsähallituksen julkisten hallintotehtävien määrärahat vähenevät 9,8 miljoonalla eurolla 187,9 miljoonaan euroon vuoden 2024 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Vähennykset johtuvat pääosin hallitusohjelman mukaisista sopeutustoimista. Luonnonvaratalouden muodostavat kala-, riista-, metsä- ja vesitalous sekä yleiset luonnonvara-asiat. Luonnonvaratalouden tavoitteena on uusiutuvien luonnonvarojen kestävä hoito ja käyttö sekä niihin liittyvien riskien hallinta. Määrärahoilla turvataan huoltovarmuutta, korvataan uusiutumattomien raaka-aineiden ja energian käyttöä, luodaan edellytyksiä luonnonvarojen kestävään käyttöön perustuvalle kilpailukykyiselle yritystoiminnalle, sovitetaan yhteen luonnonvarojen käytön ja suojelun tarpeet sekä luodaan hyvinvointia luonnon virkistyskäytön avulla.

Maanmittaus ja asunto-osakkeiden kirjaaminen -luvun määrärahat vähenevät 0,08 miljoonalla eurolla 53,1 miljoonaan euroon vuoden 2024 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Maaomaisuuteen, osakehuoneistoihin ja peruspaikkatietoihin liittyvät tehtävät ja palvelut turvaavat osaltaan omistusta ja kansallista vakuusjärjestelmää sekä palvelevat digitalisoituvan yhteiskunnan tietotarpeita. Paikantamisen perustan ylläpidolla ja kehittämisellä turvataan paikkatietojen hyödyntämistä koko yhteiskunnassa. Toimintamenot sisältävät EU:n elpymis- ja palautumissuunnitelmasta rahoitettavan huoneistotietojärjestelmän toisen vaiheen kehittämisen.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan tulot ovat yhteensä 890 miljoonaa euroa, jossa on vähennystä 16,6 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2024 varsinaiseen talousarvioon. Muutoksessa on pääosin kyse ajoitusmuutoksesta, mikä johtuu Suomen CAP-suunnitelman 2023–2027 toimeenpanon suunniteltua hitaammasta käynnistymisestä ja maksatusaikatauluista. Muutoksella ei arvioida olevan vaikutusta CAP-suunnitelmasta tuloutuvan EU-rahoituksen kokonaismäärään.

Talousarvioesitys on luettavissa osoitteessa https://budjetti.vm.fi  

Hallinnonalan julkista taloutta vahvistavat säästötoimenpiteet 

Maa- ja metsätalousministeriö osallistuu omalta osaltaan julkisen talouden sopeuttamiseen. Yhteensä hallinnonalan vastuulla on ensi vuonna 76,9 miljoonan euron suuruinen valtion budjettia vahvistava kokonaisuus, joka on rakentunut hallitusohjelman ja kevään kehysriihen päätöksien pohjalta. Vuoteen 2028 mennessä säästötoimenpiteiden vaikutus kasvaa 141,4 miljoonaan euroon.

Maaseudun kehittämisen 28,1 miljoonan euron hallitusohjelmasäästöt toteutetaan CAP-suunnitelman tavoitteita vaarantamatta. Leikkauksen toimeenpanon johdosta talousarvioesitykseen sisältyy eräitä CAP-suunnitelman momenttien välisiä määrärahasiirtoja, joita ovat edeltäneet vuoden 2024 toisessa lisätalousarviossa toteutetut uudelleenbudjetoinnit. Tehtävät muutokset toteutetaan vuosien 2021-2027 rahoituskauden kokonaisrahoituksen rajoissa ja niillä varmistetaan hallitusohjelman säästön toteuttaminen CAP-suunnitelman 2023-2027 tavoitteet huomioiden ja EU-rahoituksen tuloutuminen Suomelle varmistaen.

Merkittävimmät kevään kehysriihen sopeutuspäätökset vuoden 2025 talousarvioesityksessä liittyvät Metsähallituksen voiton tuloutukseen ja valtioavustusleikkaukseen. Tuloutukset Metsähallitukselta kasvavat 11 miljoonalla eurolla kustannustehokkuuden nostamisen ja puun hintakehityksen johdosta. Muutos ei edellytä Metsähallituksen luonnonvarasuunnitelmissa asetettujen hakkuutavoitteiden nostamista. 

Hevostalouden edistämisen rahoitusta alennetaan 8,5 miljoonaa euroa valtionavustuksiin kohdennetuista säästöistä johtuen. Rahoituksen alenemisen vaikutusten keventämiseen etsitään ratkaisuja yhdessä toimialan kanssa. 

Tuottavuusohjelma osana säästötoimenpiteiden kokonaisuutta

Hallitus toteuttaa valtionhallinnon tuottavuusohjelman, jolla tuetaan hallituksen julkisen talouden kestävyystavoitetta. Tavoite on, että julkisen sektorin toimintaa tehostetaan 243 miljoonalla eurolla vuodesta 2027 eteenpäin. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan tuottavuusohjelman tavoitteena ovat yhteensä 26,5 miljoonan euron säästöt vuodesta 2027 alkaen. Tuottavuustoimilla pyritään vastaamaan myös uusien tehtävien kautta syntyviin uusiin resurssitarpeisiin.

Merkittäviltä osin tuottavuusohjelmaa toteutetaan hallinnonalan omilla toimenpiteillä, joita ovat mm. tehtävien priorisointi ja kehittäminen, hankintatoimen tehostaminen, kertaluonteiset erät ja tulojen lisääminen. Tuottavuusohjelman sisältö täsmennetään osana vuosikellon mukaista toiminnan ja talouden suunnittelua yhteistyössä henkilöstön kanssa. Vuonna 2025 toteutetaan nopeasti toteutettavat tuottavuustoimenpiteet sekä käynnistetään lainsäädäntömuutoksia edellyttävät tehtävien ja velvoitteiden karsinta, joiden säästövaikutukset saadaan voimaan viimeistään vuonna 2027. Sopeuttamistoimet jatkuvat hallinnonalalla suurimmalta osin vähintään vuoteen 2028 saakka.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan tuottavuusohjelma 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä

ministerin talouspoliittinen erityisavustaja Marjo Loponen, p. 050 308 5411, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi
talousjohtaja Matti Hyytinen, p. 02951 62225, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi