Hyppää sisältöön
Media

Jättiläispandojen tulo Suomeen vahvistui

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2017 12.44
Tiedote

Suomen ja Kiinan presidenttien läsnä ollessa allekirjoitettiin tänään sopimukset, joka sinetöivät jättiläispandojen saapumisen Suomeen. Tähän mennessä Kiina on käynnistänyt jättiläispandan suojelu- ja tutkimusyhteistyön kolmentoista maan kanssa.

− Tämä on maa- ja metsätalousministeriön kannalta Suomen 100-vuotisjuhlan kansainvälisen yhteistyön huipentuma, iloitsee maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Maiden välillä vuodesta 2015 käydyt pandaneuvottelut etenivät erittäin sujuvasti. Nyt allekirjoitetut sopimukset tarjoavat mahdollisuuden laajentaa maiden välistä tutkimusyhteistyötä ja vahvistaa pandan suojelua. Ähtärin Eläinpuisto rakentaa pandoille laajaa tarhakokonaisuutta, jonka yksityiskohdat on suunniteltu pandojen hyvinvoinnin ehdoilla Kiinan johtavien panda-asiantuntijoiden kanssa. Molemmat osapuolet toivovat, että pandahanke Suomessa voi saada hedelmällisiä tuloksia aikaan. Suomen ilmasto vastaa Kiinan Qionglai-pandavuoriston ilmastollisia olosuhteita ja lumikin on pandalle luontainen elementti.

Suomalaisen eläinlääketieteen korkea taso tarjoaa pandayhteistyölle teknisen tuen. Yhteistyöohjelmasta haetaan lisäarvoa korkeatasoisen tieteellisen tutkimuksen kehitykseen molemmissa maissa. Pandahankkeelle asetetaan tieteellinen ohjausryhmä, ja sen toimintaan liitetään suomalaiset instituutiot kuten Luonnonvarakeskus ja yliopistoja.

– Ähtäriin rakennetaan pandojen hyvinvointia ajatellen ensiluokkainen pandakeskus, jossa pandakarhut pääsevät nauttimaan tilasta ja lumesta. Suomelle on kunnia-asia päästä osallistumaan tämän upean eläimen suojelutyöhön. Pandat ovat jatkumoa sille vahvalle metsäalan yhteistyölle, jota Kiinan ja Suomen välillä on vuosikymmeniä ollut, kertoo hankkeessa alusta lähtien vaikuttanut kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Pandahankkeen taustalla on maa- ja metsätalousministeriön ja Kiinan metsäviraston (SFA) pitkäaikainen metsäalan yhteistyö sekä kolme Kiinan panda-alueella toiminutta Turun yliopiston koordinoimaa metsiensuojeluhanketta.

Kiinassa elää viimeisimmän laskennan mukaan luonnossa yhteensä 1864 pandaa ja tarhoissa 464 pandaa. Reilut kymmenen vuotta sitten pandoja oli luonnossa noin 1600 ja tarhoissa 160. Aktiivinen suojelutoiminta ja pandojen tarhasuojeluohjelma Kiinassa ja ulkomailla ovat onnistuneet vahvistamaan pandakantaa. Pandojen sijoitus Kiinan ulkopuolelle vaatii pitkäjänteistä ja suunnitelmallista tieteellis-teknistä suojeluyhteistyötä. Tällä hetkellä Kiinan ulkopuolella on yhteensä 53 pandaa kolmessatoista maassa ja kahdeksassatoista eri eläinpuistossa.

Pandahankkeen toteutuksesta vastaa Ähtärin Eläinpuisto Oy. Yhteistyö painottuu jättiläispandan tieteellisiin tutkimuksiin ja sen luontaisen asuinalueen suojeluun.

Lisätietoja:
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 40 029 1910, jaana.husu-kallio(at)mmm.fi
ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 50 341 9934, jukka-pekka.kataja(at)mmm.fi
toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi, Ähtärin Eläinpuisto Oy – Ähtäri Zoo, p. +358 400 565 223, juhani.haapaniemi(at)ahtarizoo.fi

EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Eläinsuojelu Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Tutkimus ja kehittäminen