Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vierailulle Kiinaan

Maa- ja metsätalousministeriö
14.5.2018 10.37
Tiedote
Kuva: Business Finland

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vierailee Shanghaissa ja Pekingissä 15.-18. toukokuuta. Yritysten ja valtionhallinnon yhteisen Team Finland -matkan tavoitteena on edistää Suomen elintarvike- ja puualan vientiä sekä Suomen ja Kiinan vesiyhteistyötä.

Ministeri Leppä vierailee Shanghaissa elintarvikealan SIAL-messuilla ja Food from Finland -ohjelman toteuttamalla Suomen maaosastolla, jossa on esillä korkean lisäarvon elintarvikkeita valmistavia suomalaisyrityksiä. Messuilla esittäytyvät Apetit, Linkosuon Leipomo, Fazer Confectionery, Fazer Mills, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Lasso Drinks, Raisio, Santa Water Group, Stadin Brewing Company ja Vanajan Keksit. Suomen osasto on tuotettu osana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Food from Finland -vienninedistämisohjelmaa. Lisäksi Food from Finland toteuttaa potentiaalisten kiinalaisostajien kanssa laajan verkostoitumistilaisuuden. Ministeri Leppä osallistuu myös Valion Shanghain toimiston avajaisiin osana elintarvikkeiden vienninedistämistä Kiinassa.

Pekingissä ministeri Leppä neuvottelee elintarvikkeiden vientiluvista ja elintarviketurvallisuudesta hallinnon edustajien kanssa. Ministeri osallistuu myös Pekingissä järjestettävään Suomi-Kiina -puufoorumiin, jossa puunjalostusteollisuuden ja rakennusalan yritykset etsivät uusia markkinoita. Tavoitteena on lisätä korkean lisäarvon tuotteiden vientiä Kiinaan. Mukana puufoorumissa ovat Wood from Finland -ohjelman yrityksistä Arborealis, ER-Saha, HASA, Iisveden Metsä, Keitele Wood Products, Kuhmo, Lunawood, Luvian Saha, Multian Saha, Pölkky, Sahakuutio, SWM-Wood ja Versowood.

– Suomen ruokavienti on lähtenyt nousuun ja kasvua haetaan myös Kiinasta. Tähän olemme panostaneet myös hallituksen kärkihankkeessa. Sahatavaran vienti Kiinaan on kasvanut huimasti ja Kiina onkin yksi tärkeimmistä vientimaistamme, jonne haluamme jatkossa tarjota yhä enemmän myös korkean lisäarvon tuotteita, sanoo ministeri Jari Leppä.

Ministeritapaamisessa Kiinan vesivaraministeriössä neuvotellaan sekä Suomen ja Kiinan että EU:n ja Kiinan vesiyhteistyön jatkamisesta ja vahvistamisesta. Suomi ja Kiina tekevät tiivistä vesialan yhteistyötä, ja Suomi on ottanut merkittävän roolin myös EU-Kiina –yhteistyössä. Kiinan ja EU:n vesiyhteistyötä edistävän China-Europe Water Platform -verkoston Euroopan sihteeristö on Suomessa vuosina 2018-2019.

Suomi ja Kiina neuvottelevat myös tutkimus- ja yritysyhteistyön syventämisestä. Yhteistyöhankkeita on käynnissä muun muassa kauraan ja maitotuotteisiin sekä biomassan käyttöön liittyen.                      

Mukana Team Finland -vienninedistämismatkalla ovat myös Elintarviketurvallisuusviraston ja Luonnonvarakeskuksen edustajat.

SIAL-messut Shanghaissa 16.-18.5.2018: www.sialchina.com

Lisätietoja:
Risto Lahti, ministerin erityisavustaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. + 358 50 565 0424
Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 40 029 1910 (tavoitettavissa 14.5.)
Esa Wrang, elintarvikesektorin toimialajohtaja, Food from Finland, Business Finland, p. +358 40 024 3076
Jyrki Mantere, ohjelmapäällikkö, Wood from Finland, Business Finland, p. +358 46 9229 751

Biotalous EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Luonto ja ilmasto Metsät Ruoka ja maatalous Vesi kärkihankkeet