Maa- ja metsätalousministeriö avaa FOOD2.0-tutkimus- ja kehittämishankehaun

Maa- ja metsätalousministeriö avaa tutkimus- ja kehittämishankehaun FOOD2.0. Sen taustalla on Business Finlandin rahoittama ja Valion veturiyrityksenä kokoama FOOD2.0-ohjelma, jossa pyritään kokoamaan yhteen ruokajärjestelmän toimijat ja tutkimuslaitokset työskentelemään yhdessä kohti tulevaisuuden luontoviisasta ruokajärjestelmää. Kyseessä on ensimmäinen ruokasektorin Business Finland -veturihanke. Hakuaika on 14.3.2025 – 12.5.2025.
Maa- ja metsätalousministeriön TKI-hankehaku tukee etenkin FOOD2.0-veturihankkeen tavoitteiden teemoja kolme (Regenerative production) ja neljä (Circular economy & resource efficiency). Tutkimushankkeiden rahoittamiseen on varattu kaudella 2025–2029 noin 5 miljoonaa euroa. Maa- ja metsätalousministeriö vastaa hankkeiden rahoituksesta, arvioinnista sekä haun hallinnoinnista.
Haun painopisteet ovat:
- Maatilojen riskit muuttuvassa toimintaympäristössä
- Ravinteiden kierron tehostaminen systeemi- ja tilatasolla
- Uusien tekniikoiden tehokas hyödyntäminen kasvinjalostuksessa
- Pellon monimuotoisuuden, kasvukunnon ja viljelyvarmuuden sekä luonnon monimuotoisuuden lisääminen
Hankkeiden valinta pyritään tekemään kesäkuun aikana niin, että tulokset ilmoitetaan heinäkuun 2025 alkuun mennessä. Hankkeiden kesto on maksimissaan 4 vuotta. Ministeriön rahoitus voi alkaa aikaisintaan 1.10.2025 ja hankkeiden on ehdottomasti päätyttävä 30.10.2029 mennessä. Ministeriön rahoitus yhtä hankekokonaisuutta (konsortiota) kohden on maksimissaan noin 700 000 euroa.
Taustalla hallitusohjelma sekä suomalaisen ruokajärjestelmän hyödyntämätön potentiaali ja ruokajärjestelmää haastavat suuret muutokset
FOOD2.0-tutkimus- ja kehittämishankehaun taustalla ovat suomalaisen ruokajärjestelmän hyödyntämätön potentiaali sekä ruokajärjestelmää haastavat isot systeemiset muutokset. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ruuantuotantoon, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja globaalin ruokajärjestelmän rakenteita heikentävät kriisit kuten sodat, haastavat meitä sopeuttamaan ja muuttamaan nykyisen kaltaista ruokajärjestelmää. Ekologisen kestävyyden rinnalla tarvitaan ratkaisuja, joilla varmistamme ja vahvistamme kotimaisen tuotannon jatkuvuuden huoltovarmuuden ja omavaraisuuden näkökulmasta, kestävästi ja kannattavasti. Ruokajärjestelmä vaatii uudistamista.
Petteri Orpon hallitusohjelmassa Vahva ja välittävä Suomi on kirjaus “Suomalaisen puhtaan ruoan potentiaali hyödynnetään uudella kasvuohjelmalla, jolla lisätään ruokavientiä. Riittävällä TKI-rahoituksella vauhditetaan elintarvikealalle syntyviä innovaatioita ja investointeja, jotka kasvattavat alan arvonlisää ja työllisyyttä.” Orpon hallitus myönsi Julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2025–2028 vuosittaista rahoitusta biotalousalan kasvuun.
FOOD2.0-ohjelmassa ruokajärjestelmä on yhdistelmä useita eri ruoantuotannon muotoja
Business Finland on valinnut Valion Veturi-yritykseksi kokoamaan yhteen ruokajärjestelmän toimijat ja tutkimuslaitokset työskentelemään yhdessä kohti tulevaisuuden luontoviisasta ruokajärjestelmää. Valion vetämän FOOD2.0-ohjelman tiekartassa ruokajärjestelmä on yhdistelmä useita eri ruoantuotannon muotoja, joista osa on jo olemassa ja osa vasta tutkimusasteella.
Jotta kaikille maailman ihmisille riittäisi tulevaisuudessa ruokaa, tarvitsemme niin kasvipohjaista ruokaa, kestävästi tuotettua maitoa ja lihaa kuin solumaatalouden uusia innovaatioita. Nämä kaikki ruoantuotannon muodot tarvitsevat ja tukevat toisiaan, jotta luonnonvarat käytetään viisaasti ja kaikki sivuvirrat, ravinteet ja energia kiertävät tehokkaasti järjestelmässä.
Katso myös
- HakukuulutusTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 259kB
- Haeavustuksia.fi -palveluLinkki toiselle sivustolle
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
neuvotteleva virkamies Suvi Ryynänen, p.0295 162 126, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi
neuvotteleva virkamies Elina Nikkola, p. 0295 162 333, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi