Hyppää sisältöön
Media

Maaneuvos – Maan kasvukunnon täydennyskoulutus nykyisille ja tuleville kasvintuotannon osaajille

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle

Toteuttaja

BSAG, SeAMK, Livia, LUKE

Hankkeen kuvaus

Maaneuvos-hankkeessa toteutetaan täydennyskoulutusmoduuli, jossa koulutetaan nykyisiä ja tulevia kasvintuotannon osaajia maan kasvukunnon huippuosaajiksi aikaisemman Maaneuvo-valmennuksen mukaan. Hanketta koordinoi Elävä Itämeri säätiö (BSAG) ja partnereita ovat Seinäjoen Ammattikorkeakoulu (SeAMK), Peimarin Koulutuskuntayhtymä (Livia) ja Luonnonvarakeskus. 

Vuosina 2019-2022 toimineessa Maaneuvo-hankkeessa todettiin, että neuvojien koulutusta maan kasvukunnosta on jatkettava ja opetus olisi integroitava maatalousoppilaitoksiin. Maan kasvukuntoa osaavien kasvintuotannon asiantuntijoiden ja neuvojien tarve on kasvussa.  

Hankkeen päätavoite on maan kasvukunnon osaamisen laajentaminen nykyisten ja tulevien kasvintuotannon osaajien keskuudessa. Osatavoitteet ovat 1) viedä Maaneuvo-opetus SeAMKin ja Livian opetussuunnitelmiin, 2) kouluttaa 20 nykyistä ja tulevaa kasvintuotannon asiantuntijaa maan kasvukunnon huippuosaajiksi, 3) tehdä maan kasvukunnon hoitoon liittyvää talouslaskentaa viidellä maatilalla ja 4) päivittää ja täydentää koulutusmateriaalit. 

Hanke järjestää maan kasvukunnon koulutusta Seinäjoella ja Kaarinassa 20:lle koulutettavalle, tarjoaa vertaisoppimista koulutusten opettajille ja integroi maan kasvukuntoon liittyvän koulutuksen oppilaitosten opetussuunnitelmiin. 
 
Luken taloustutkijat tekevät hankkeessa talousvaikutusten tarkastelua jo toteutetuista maan kasvukuntoa parantavista toimenpiteistä. Tarkastelun avulla vahvistetaan maaperän kasvukuntotoimenpiteiden liittämistä tilakokonaisuuden ja sen yritystalouden johtamiseen. Talousvaikutusten tarkastelun odotetaan vahvistavan koulutettavien talousosaamista ja kokonaisvaltaisen johtamisen osaamista.  

Maan kasvukunnon parantamisella on positiivisia ilmastovaikutuksia, ja lisäksi monia muita ympäristöhyötyjä. Maan kasvukunnon hoidosta hyötyy myös viljelijä satovarmuuden ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen myötä.

Kesto

2023–2024

Lisätietoja

Eija Hagelberg, Baltic Sea Action Group