Hyppää sisältöön
Media

Maaseudun yritykset esillä omistajanvaihdosviikolla 30.10.-3.11.

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2023 14.52
Uutinen

Omistajanvaihdosviikolla 30.10.-3.11. puhutaan maaseudun uudistuvasta yrittäjyydestä ja omistajanvaihdoksista. EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella voidaan vauhdittaa maaseudun yrittäjyyttä. Omistajanvaihdos voi olla mahdollisuus yrittäjäpolun alulle myös maataloudessa.

Uudistuva yrittäjyys on maaseudun elinvoimaisuuden keskeinen lähde, sillä muita työllistymisen ja toimeentulon mahdollisuuksia on maaseudulla tarjolla vähemmän kuin kaupunkialueilla. 
Viime vuonna julkaistu "Maaseutuyritykset omistajanvaihdosbarometrissa" -selvitys (2022) tuo esiin huomattavan haasteen, joka liittyy omistajanvaihdoksiin. Tutkimuksen mukaan noin 90 prosentilla vastaajista on edessään luopumistilanne vuoteen 2028 mennessä, ja jatkajien löytäminen on suuri haaste maaseutualueilla.

”Maaseudulla toimii noin 77 000 kpl yritystä, mikä on noin 30 % kaikista jalostus- ja yksityisen palvelualan yrityksistä.  Aktiivisia maatiloja on noin 43 000 kpl. Maaseudulle tarvitaan uusia yrittäjiä monelle alalle mukaan lukien maatilayrittäjät. Maatalousyrityksissä on perinteisesti tehty sukupolvenvaihdos perheen sisällä, mutta nykyisin myös omistajanvaihdokset täysin suvun ulkopuolelle ovat lisääntyneet”, kertoo johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski maa- ja metsätalousministeriöstä.

EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella voidaan vauhdittaa yritysten uudistumista ja omistajanvaihdoksia. EU:n maaseuturahoituksen ansiosta ELY-keskukset voivat tukea maatilan yhteydessä harjoitettavan maa- ja metsätalouden ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämistä. 

Leader-ryhmät voivat tukea maatalouden ja muiden toimialojen yrittäjyyskokeiluja sekä osa-aikaisen ja päätoimisen yrittäjyyden käynnistämistä. Lisäksi Leader-ryhmät voivat tukea maaseudun yritysten omistajanvaihdoksia. Lisäksi maataloustuotannon aloittavalle nuorelle yrittäjälle myönnetään tukea tilan hankinnasta ja tilanpidon aloittamisesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Lisätietoa omistajanvaihdoksesta Maaseutu.fi-sivustolla:https://maaseutu.fi/yrittajalle/omistajanvaihdos/ 

Omistajanvaihdosviikolla tapahtumia ympäri Suomen

Omistajanvaihdosfoorumin järjestämiä tapahtumia on pitkin omistajanvaihdosviikkoa ympäri Suomen. Tapahtumia järjestetään myös online-tapahtumina verkossa. Lisätietoja viikon tapahtumista: https://me.yrittajat.fi/omistajanvaihdosviikko/

Omistajanvaihdoskonferenssin avaa maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Päivi Nerg ja paneelikeskusteluun ”Pitääkö olla huolissaan maaseutuyritysten omistajanvaihdoksista?” osallistuu maa- ja metsätalousministeriöstä johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski. Omistajanvaihdoskonferenssi on kutsuvierastilaisuus. 

Omistajanvaihdosviikon toteuttaa Omistajanvaihdosfoorumi, joka on 23 organisaation yhteistyöverkosto. Jäseniä ovat mm. työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, MTK ja Proagria.

Lisätietoja:
Juuso Kalliokoski
johtava asiantuntija
0295 162 470
etunimi.sukunimi@gov.fi

Kuva: Jyrki Niemi.