Hyppää sisältöön
Media

Metsäkanalintujen metsästysajat päätetty – metsästyskausi alkaa 10.9.

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2023 14.27
Tiedote

Metsäkanalintujen kannat ovat monilla alueilla vahvat ja pesinnät ovat onnistuneet keskimääräisesti. Maa- ja metsätalousministeriö on antanut metsäkanalintujen metsästysaikoja koskevan asetuksen alkavalle metsästyskaudelle. Monilla alueilla sallitaan pisimmät metsästysasetuksen mahdollistamat metsästysajat. Metsäkanalintujen metsästyskausi alkaa sunnuntaina 10.9.2023.

Metsäkanalintujen kantoja seurataan heinä–elokuun vaihteessa kattavasti laskettujen riistakolmioiden avulla. Tuoreen ja kattavan laskentatiedon ja yli 30 vuoden aikasarjan perusteella voidaan kohdistaa rajoituksia oikeille alueille ja sallia metsästystä laajemmin toisilla alueilla. 

Pääosissa Pohjois-Suomea ja Pohjois-Karjalaa metson ja teeren metsästystä ei rajoiteta, joten syksyn metsästyskausi jatkuu 10. joulukuuta saakka. Urosmetson ja -teeren talvimetsästys sallitaan viime vuoden tapaan laajalla alueella 10.–31. tammikuuta.

Kainuussa metson ja teeren kannat on kuitenkin heikentyneet selvästi, joten Kainuussa teeren talvimetsästys on sallittua vain Paltamossa ja Puolangalla ja metson talvimetsästys on sallittua vain Puolangalla ja Suomussalmella, ja muualla Kainuussa metson metsästys päättyy jo 11. marraskuuta. 

Varsinais-Suomessa teeren metsästys on kiellettyä. Pyyn metsästys on kiellettyä Kymenlaakson maakunnassa. Metson, teeren ja pyyn metsästysaikaa on lyhennetty myös laajoilla alueilla Länsi-, Etelä-, Kaakkois- ja Keski-Suomessa.

Ylä-Lapin riekkokanta kestää hyvin metsästystä

Ylä-Lapissa riekkokantaa seurataan kanakoira-avusteisilla linjalaskennoilla. Luonnonvarakeskuksen mukaan kesän linjalaskennan perusteella koko Ylä-Lapin riekkokanta on nyt noin 21 riekkoa neliökilometrillä. Kanta on näin ollen lähes kolminkertainen verrattuna pitkän aikavälin keskiarvoon. Pitkän aikavälin (2008–2022) keskiarvo on noin 7,8 riekkoa neliökilometrillä. Keski-Lappia ja Koillismaata lukuun ottamatta riekon alho näyttää kuitenkin jatkuvan, joten muualla maassa riekon rauhoitusta jatketaan edelleen. 

Asetus ja perustelumuistio  

Metsänriistaa seurataan riistakolmiolaskennan avulla. Riistakolmiolaskennat tuottavat ajantasaista tietoa; viikolla 32 riistakolmiot.fi-sivustolle on päivitetty jo yli 800 riistakolmion tulokset. Tuoreen ja kattavan laskentatiedon ja yli 30 vuoden aikasarjan perusteella voidaan joillain alueilla tarvittaessa lyhentää metsästyskauden pituutta tai kieltää metsästys kokonaan. Lue lisää: Seurantajulkistus riistakolmiolaskennoista (Luonnonvarakeskus) ja Seurantajulkistus Ylä-Lapin riekkokannasta (Luonnonvarakeskus) 

Lintuinfluenssaa ei ole tähän mennessä havaittu metsäkanalinnuilla (metso, teeri, pyy, riekko). Lue lisää: Ajankohtaista lintuinfluenssasta (Ruokavirasto)

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Erityisasiantuntija Janne Pitkänen, p. 0295 162 338, etunimi.sukunimi@gov.fi

Kuva metsosta: Vastavalo / Risto Puranen