Hyppää sisältöön
Media

Metsissä puhaltaa digituulet – Kärkihanke kehittää metsävaratietoa ja sen käyttöä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2017 11.58
Uutinen

Suomen metsistä kerätään koko ajan tarkempaa tietoa. Yksi hallituksen kärkihankkeista tehostaa metsävaratiedon hyödyntämistä. Hankkeen välitulosseminaarissa 7.3. kerrottiin, mitä tähän mennessä on saatu aikaan. Hankkeen tavoitteena on, että metsävaratieto on entistä tarkempaa vuoteen 2020 mennessä, ja että se on myös entistä helpommin saatavilla.

Metsään.fi -palvelu tarjoaa kaikki metsätiedot samasta osoitteesta

Metsään.fi -palvelusta kehitetään tiedon välitys- ja asiointiportaali. 

– Tavoitteena on luoda vastaavanlainen julkinen asiointipalvelu kuin Vero.fi. Metsänomistaja löytää jatkossa yhdestä paikasta kaikki omaan tilaansa liittyvät tiedot, jotka vaikuttavat metsänhoitoon ja käyttöön. Lisäksi palveluun tuodaan uutta tietoa esimerkiksi eri alueiden uhanalaisista lajeista ja kaavoista, kertoo Veikko Iittainen Suomen metsäkeskuksesta.

Kemera-tukien sähköinen hakeminen on ollut mahdollista kohta vuoden ajan, ja sähköisten hakemusten osuus kasvaa tasaisesti. Palveluun kehitetään myös muita uusia sähköisiä ominaisuuksia kuten chat, jossa Metsäkeskuksen virkailijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

– Palveluun tulee kolme eri puolta. Metsänomistajan ja toimijoiden palvelut ovat pankkikirjautumisen takana. Siellä on nähtävillä tilakohtaiset tiedot sekä sähköisen asioinnin palvelut. Yleisemmät, avoimet metsätiedot ovat puolestaan sivuston julkisella puolella kaikkien saatavilla.

Kartat kertovat, milloin metsät ovat korjuukelpoisia

Toinen käytännön uutuus ovat korjuukelpoisuuskartat.

– Puunkorjuun kausivaihtelut aiheuttavat huomattavia kustannuksia. Näiden karttojen avulla saadaan parempi tieto siitä, milloin millekin kohteelle voi mennä. Olemme kehittäneet mallin, jonka avulla korjuukelpoisuutta voidaan ennustaa, kertoo Arbonout Oy:n Anne Seppänen.

– Kartasta erottuvat hyvin esimerkiksi selkeät talvikohteet. Sääolosuhteet on kuitenkin otettava erikseen huomioon, Seppänen kertoo.
Suomen metsäkeskus tulee tilaamaan ja jakelemaan karttoja käyttöön tämän vuoden aikana. Ensimmäiset kartat valmistuvat alkukesästä. Uudistus keräsi seminaarissa kehuja.

– Tämä uusi tieto mahdollistaa ympärivuotisen korjuun ja vaikuttaa myös korjuun laatuun, totesi UPM:n Timo Niemelä.                       

Uusista kartoista kertoi Anne Seppänen.

 

Puukauppaa verkossa

Verkkoon aukeaa tämän vuoden aikana myös uusi, sähköinen puukauppapaikka. Uusi sivusto korvaa puumarkkinat.fi -palvelun.

– Kaikille avoin kauppapaikka aukeaa osoitteeseen Kuutio.fi. Tavoitteena on parantaa puumarkkinoiden toimivuutta. Toivotamme kaikki toimijat ja metsänomistajat tervetulleiksi. Uusi kauppapaikka aukeaa keväällä, toteaa Suomen Puukauppa oy:n Aku Mäkelä.

Hallituksen Metsätieto ja sähköiset palvelut -hanke toteutetaan vuosina 2016–2018. Se koostuu 12 kehittämishankkeesta ja yhdestä lainsäädäntöhankkeesta. Kehittämishankkeita toteutetaan metsäsektorin toimijoiden ja sidosryhmien yhteistyönä. Hankkeen toteutumista seuraa ja suuntaa laaja-alainen ohjausryhmä.   

Aku Mäkelä ja Veikko Iittainen
 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Niina Riissanen, niina.riissanen(at)mmm.fi, p. 0295 162 339

Metsät