Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Juha Korkeaoja: Riittävät eläinlääkintäpalvelut taattava koko maassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2003 10.08
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja pitää lähivuosien haasteena sellaisen kansallisen eläinlääkintähuollon mallin löytämistä, joka takaa riittävät palvelut maan kaikissa osissa. Eläinlääkinnän saatavuus 7 päivänä viikossa ja 24 tuntia vuorokaudessa on eturintamamme tarttuvien eläintautien, elintarviketurvallisuuden ja jopa bioterrorismin vastaisessa taistelussa, Korkeaoja muistuttaa. Ministeri Korkeaoja kertoi eläinlääkintähuollon uudistamisesta puheessaan eläinlääkäripäivillä Helsingissä keskiviikkona 29.10.

Maa- ja metsätalousministeriö tuo tällä viikolla valtioneuvoston päätettäväksi periaatepäätöksen elintarvikevalvonnan kehittämisestä. Tämä laajalla pohjalla valmisteltu päätös linjaa elintarvikevalvonnan ja muun ympäristöterveydenhuollon kehittämistä tällä vuosikymmenellä. Periaatepäätöksen päätavoitteena on paikallisen valvonnan tiivistäminen kuntien yhteistoiminnalla 50-85 seudulliseen valvontayksikköön, jotka toimivat suunnitelmallisesti, laadukkaasti ja saavat valtion keskusviranomaisilta riittävän ohjauksen.

Korkeaoja korosti, että avainsanana elintarvikevalvonnan periaatepäätöksen toteuttamisessa on lähivuosina vapaaehtoisuus. Päätökset ovat viime kädessä kuntien luottamushenkilöiden ja heitä tukevien virkamiesten tehtävinä. Tänä vuonna käynnistetyn ympäristöterveydenhuollon alueellisen kokeiluhankkeen hyvän alun perusteella Korkeaoja uskoo, että kuntien väliseen yhteistoimintaan elintarvikevalvonnassa on paikallistasolla kiinnostusta.

Eläinten hyvinvointi vahvistuu sekä EU:n maatalouspolitiikan uudistuksessa että Suomen artiklan 141 ratkaisussa, Korkeaoja kertoi. Unionin reformissa täysien suorien tukien ehdoksi asetettiin tiettyjen ympäristönsuojelua, elintarvikehygieniaa ja eläinten hyvinvointia koskevien sääntöjen noudattaminen. Kesällä päätetyssä uudistuksessa tukeen liitettiin eläinten hyvinvointia ja elintarviketurvallisuutta koskevat, ns. täydentävät ehdot. Uusien vaatimusten täyttämiseen ja mm. eläinten hyvinvointia koskeviin investointeihin suunnataan tukea. Tuotantoeläinten terveydenhuollon kehittäminen liittyy myös Suomen jo vuosia harjoittamaan laatutyöhön.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Jari Heiniluoma, p. 040 740 6003

Juha Korkeaoja