MInisteri Korkeaoja: Pellon bioenergiakäyttöön kannustavuutta
Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mielestä pellon käyttämiselle bioenergian raaka-aineen tuottamiseen tulee luoda kannustava toimintaympäristö. Ohjaus- ja tukitoimien lisäksi Korkeaoja toivoo kannustavuutta löytyvän markkinoilta. Korkeaoja puhui 6.2. bioenergiaseminaarissa Huittisissa.
Korkeaoja kertoi, että valtionhallinnossa panostetaan tällä hetkellä toimivan ja tehokkaan bioenergian tuotanto- ja käyttömallin löytämiseksi maahamme. Bioenergian kehittämisessä on mukana useita hallinnonaloja. Korkeaoja on tyytyväinen siihen, että yhteisymmärrys asian tärkeydestä maamme tulevaisuutta ajatellen on olemassa.
Korkeaoja kävi puheessaan läpi valtion keinoja ohjata ja kannustaa tuottajia bioenergian raaka-aineiden tuottamiseen. Esimerkiksi energiakasvien tuki on osa uudistettua EU:n suorien tukien järjestelmää ja sitä ryhdyttiin maksamaan Suomessa vuoden 2004 alusta. Energiakasveille on mahdollista saada myös maatalouden ympäristötukea, luonnonhaittakorvausta ja kansallisia tukia.
Korkeaojan mukaan tavoitteena on saada peltobioenergian käytön edistämiseen liittyvät investointituet kattavasti käyttöön heti tulevan ohjelmakauden alussa vuonna 2007. Tulevalla kaudella esimerkiksi biokaasulaitokset voisivat saada maaseudun yritystukia.
Bioenergia-alan kehittäminen on keskeinen osa kevään aikana valmistuvaa maaseutustrategiaa. "Maaseutuohjelmaan esitetään valtakunnallista, koko ohjelmakauden kestävää kehittämishanketta bioenergia-alalle", Korkeaoja sanoi.
Korkeaoja korosti, että samalla kun tuottajia kannustetaan bioenergian raaka-aineen tuottamiseen, on huolehdittava siitä, ettei vaaranneta kotimaisen elintarvike- ja rehuteollisuuden tarvitseman raaka-aineen tuotantoa. "Kotimaisen maatalouden ensisijainen tehtävähän on kuitenkin raaka-aineen tuottaminen elintarvikeketjullemme aivan samoin kuin metsätaloudessa turvataan metsäteollisuuden raaka-aineen tuottavuus", Korkeaoja totesi.
Lisätietoja:
erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 53302, 050 521 3305