Ministeri Sari Essayhin puhe Minkiön tutkimusnavetan peruskiven muurauksessa Jokioisilla 13.5.
Hyvät juhlavieraat! On ilo osallistua Minkiön uuden tutkimusnavetan peruskiven muuraukseen. Tämä on merkittävä hetki yhtä lailla maa- ja metsätalousministeriölle kuin Lukelle. Kiitokset hyvästä yhteistyöstä Senaatti-kiinteistöille, joka panoksellaan mahdollistaa tutkimusnavetan toteutumisen pitkän valmistelutyön ja monien vaiheiden jälkeen.
Muuraamme tänään navetan peruskiven. Ilman sitä ei rakennus voisi nousta kaikkeen komeuteensa ja palvella tarkoitustaan. Samoin on suomalainen ruoantuotanto yksi yhteiskuntamme peruskivistä, ehdoton edellytys suomalaisten hyvälle arjelle, työllisyydelle ja monelle muulle tärkeälle asialle. Peruskiveksi voimme kutsua myös tutkimustoimintaa, jota tässäkin navetassa tehdään. Se kirittää meitä tekemään asiat paremmin ja kestävämmin, ja auttaa ruokasektoria vahvistamaan rooliaan globaalien haasteiden ratkaisijana.
Tutkimusnavetta on merkittävä hanke paikallisille: Jokioisille ja Kanta-Hämeen alueelle. Navetan valmistumisen ja sen myötä entistä monipuolisemman tutkimustoiminnan käynnistymisen jälkeen vaikutukset säteilevät koko Suomeen ja laajemmin kotimaiseen ruokajärjestelmään. Tuleva navetta ei ole vain navetta vaan sitä voi kutsua uuden teknologian riemuvoitoksi. Täällä on tulevaisuudessa tarjolla erityinen tutkimuksellinen mahdollisuus kerätä talteen kaikki tietotaito. Olemme avaamassa yhtä suomalaisen ruoantuotannon teknologiakehityksen lähdettä.
Minkiön navetan tutkimuslaitteistojen hankintaan tarvittava neljän miljoonan euron investointirahoitus saatiin järjestettyä osana valtion tk-lisärahoituksen laajempaa pakettia, mikä korostaa rakenteilla olevan tutkimuskokonaisuuden merkitystä koko Suomen tk-järjestelmän osana.
Ruokajärjestelmän kehittämisellä on keskeinen asema hallituksen politiikassa: alan kasvutoimiin panostetaan voimakkaasti ja ruokaketju nähdään osana biotaloutta ja sen uutta kasvua. Hyvin toimiva ja kotimaiseen tuotantoon nojaava ruokaketju luo vankan pohjan huoltovarmuudelle ja parantaa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Ruokasektorilla on myös paljon hyödyntämätöntä vientipotentiaalia. Puhtaus, turvallisuus ja vastuullisuus yhdistettynä pohjoisen luonnon erityispiirteisiin tekevät monista suomalaisista elintarvikkeista ainutlaatuisia.
Naudat, maito ja nurmi ovat tärkeä osa kotimaista ruuantuotantoa: tarvitsemme niitä nyt ja tulevaisuudessa. Ruuan omavaraisuutta ja huoltovarmuutta ei pystytä turvaamaan ilman niitä. Kotieläintuotanto on erottamaton osa elinvoimaista maaseutua ja monipuolista, kestävää ja kannattavaa maataloutta.
Maatalouselinkeinon kannattavuuteen sisältyy haasteita, mutta nähtävissä on mahdollisuuksia, joiden hyödyntämiseksi tarvitaan laadukasta tutkimusta, kehittämistä ja innovaatioita – uusi tutkimusnavetta vastaa juuri tähän tarpeeseen erityisen hienosti.
Tutkittavaa riittää monissa kysymyksissä: ilmasto- ja ympäristöasioiden, muun muassa ravinnekierron, kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistämisen, painoarvo ei ole vähenemässä. Eläinten terveys ja hyvinvointi ovat keskeisiä prioriteetteja ja samalla olisi löydettävä uusia ratkaisuja kannattavuuden kohentamiseen.
Nurmiviljelyyn ja nurmen monipuoliseen hyödyntämiseen eläintuotannon rinnalla liittyy monia mielenkiintoisia tutkimuskysymyksiä ja innovaatiopotentiaalia. Nurmesta voidaan tulevaisuudessa tuottaa suoraan proteiineja ja muita ihmisenkin hyödynnettävissä olevia aineita. Luke voi osaltaan olla tämän tutkimusalueen eturintamassa.
Uskon, että tutkimusnavetta nähdään kiinnostavana mahdollisuutena monissa ruokaketjun yrityksissä ja toivon, että Luke ja yritykset saavat tästä uutta nostetta yhteistyölleen. On hienoa, että Luke on tähdännyt tutkimusinfran kehittämisessä korkealle, koska huipputason tutkimukseen vaaditaan kansainvälisillä mittareilla huipputason välineet. Uuden navetan katon alle mahtuu varmasti myös yhteistyökumppaneiden tutkimuslaitteita ja koejärjestelyjä.
Luke on pystynyt kymmenessä vuodessa moninkertaistamaan EU-tutkimusrahoituksen ja muun ulkopuolisen kilpailtavan rahoituksen määrän. Se on kova suoritus – moderni tutkimusinfra on rahoituksen hankinnassa yksi tärkeä valttikortti. Laadukas infra luo edellytykset kansainvälisen tutkimusyhteistyölle. Toivottavasti uusi navetta toimii houkuttimena, jonka kautta saadaan entistä enemmän alan huippuosaajia mukaan yhteisiin tutkimusprojekteihin.
Toivotan juuri kymmenen vuoden rajapyykin ylittäneelle Lukelle onnea ja menestystä kotieläintutkimukseen ja erityisesti tämän navettahankkeen loppuun saattamiseen.