Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaisen perunakokoelman varmuuskopio on siirretty Suomeen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2022 12.50
Uutinen
perunakasveja koeputkessa
Kuva NordGen

Pohjoismaiden yhteisen siemenpankin ja geenivarojen osaamiskeskuksen NordGenin perunan ylläpitokokoelma on siirretty Suomen Siemenperunakeskukseen Tyrnävälle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun NordGenin aineistoa säilytetään Suomessa. Tyrnävä on NordGenin pohjoisin geenivarojen säilytyspaikka.

Kokoelma koostuu lähes sadasta erilaisesta perunalajikkeesta Tanskasta, Suomesta, Islannista, Norjasta ja Ruotsista. Lajikkeita säilytetään, jotta voidaan varmistaa kasvintuhoojia ja ilmastonmuutosta kestävää perunantuotantoa myös tulevaisuudessa. Luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen aikana työ geenivarojen säilyttämiseksi on työtä elintarvikehuollon ja huoltovarmuuden takaamiseksi. 

– Täällä pohjoisessa ei ole montaa viljelyvarmaa lajia. Tässäkin mielessä arvostan erityisesti nimenomaan perunakokoelman siirtämistä Tyrnävälle, high grade -alueelle. Näitä korkean laatuvaatimuksen perunan siementuotantoalueita on EU:ssa nykyään enää neljä. Olen täysin vakuuttunut, että Siemenperunakeskuksen osaava henkilökunta pitää hyvää huolta myös näistä pienen pienistä perunan taimista, toteaa ylläpitokokoelman vastaanottotilaisuudessa Tyrnävällä vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Siemenperunakeskuksen valinta on osoitus luottamuksesta Suomen korkean tason perunaosaamiseen, sanoo NordGenin hallituksen puheenjohtaja, johtava asiantuntija Tove Jern. NordGen on löytänyt kokoelmansa ylläpitäjäksi varsin kokeneen ja vakaan peruna-alan toimijan, jolla on valmiudet tähän vaativaan ylläpitotyöhön.

NordGen pohjoismaiden yhteisenä maa- ja metsätalouden geenivarojen osaamiskeskuksena ylläpitää ja säilyttää maa- ja metsätaloudessa tarvittavia geenivaroja Pohjoismaissa ja samalla se edistää näiden tärkeiden geenivarojen kestävää käyttöä. Tulevaisuuden kasvilajikkeiden on menestyttävä muuttuvissa olosuhteissa.

Lisätietoja:

Tove Jern, johtava asiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Elintarviketurvallisuusyksikkö

p. 0295162318, tove.jern(at)gov.fi