Ruokavienti Kiinaan vahvistuu
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah allekirjoitti tänään Pekingissä viisi ministeriönsä hallinnonalaan kuuluvaa yhteistyöasiakirjaa. “Olen erittäin tyytyväinen, että työ viennin lisäämiseksi kantaa hedelmää. Tänään Kiinan viranomaisten kanssa allekirjoitetut sopimukset ovat merkki siitä,” ministeri iloitsee.
Lisäksi Kiinan viranomaiset ilmoittivat hyväksyvänsä kaksi siipikarjanlihan tuotantolaitosta vientiin valtiovierailun aikana. Näin saadaan onnistuneesti päätökseen lähes seitsemän vuotta kestänyt markkinoillepääsyhanke.
Suomen maa- ja metsätalousministeriön ja Kiinan Tullin välisellä eläin- ja kasvinterveyttä koskevalla yhteistyösopimuksella vahvistetaan yhteistyötä ja tiedonvaihtoa eläintautien ja kasvintuhoojien leviämisen ehkäisemiseksi maiden välisessä kaupassa. Se on edellytys esimerkiksi neuvotteluille eläintautien varalta sovittavista alueellistamistoimista.
Rehukäyttöön tarkoitetun jalostetun eläinvalkuaisen ja -rasvan vientiehtosopimus mahdollistaa uuden tuoteryhmän markkinoillepääsyn. Laitosrekisteröinnin jälkeen tuotteesta voi tulla Suomelle merkittävä vientituote.
Luomusertifiointiin liittyen allekirjoitettiin aieasiakirja, jossa sovittiin, että tulevaisuudessa voitaisiin myöntää suomalaisille luomutuotteille sertifikaatti samanaikaisesti EU:n ja Kiinan markkinoille.
Suomi ja Kiina sopivat myös vesiyhteistyön toimeenpanosta. Maat tekevät tiivistä yhteistyötä, ja nyt allekirjoitetulla toimeenpanosuunnitelmalla tarkennetaan yhteistyön painopisteitä. Ministeri Essayah vierailee keskiviikkona Kiinan vesivaraministeriössä.
Äidinmaidonkorvikkeita koskevaa yhteistyöasiakirjaa tarkennettiin ja asiakirjassa sovittiin reseptirekisteröintiin liittyvistä valvontatoimenpiteistä viennin jatkuvuuden takaamiseksi ja myös mahdollistamaan nestemäisen äidinmaidonkorvikkeen vienti tulevaisuudessa.
Viennin kasvattamineen vaatii pitkäjänteisyyttä ja hyvää yhteistyötä yritysten, viranomaisten ja poliittisen johdon välillä.
Ministeri kiittää Ruokavirastoa sen tekemästä työstä markkinoillepääsyhankkeiden eteen: “Hankkeen edellyttämä työ on ollut vaativaa ja työmäärä valtava.”
Erityisesti ministeri haluaa nostaa esille Suomen Pekingin suurlähetystön maatalousattasean roolin Kiinan viranomaisten kanssa käydyissä neuvotteluissa: “Maatalousattaseamme sujuvalla kiinankielentaidolla ja asiantuntijuudella eläinlääkinnällisissä kysymyksissä on ollut ratkaiseva merkitys hankkeen onnistumiselle.”
Lisätietoja:
Yksikön päällikkö Aulikki Hulmi p. 0295162034, sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi