Hyppää sisältöön
Media

Sikojen kirurgisesta kastraatiosta luopuminen edellyttää yhteistyötä laajalla rintamalla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2022 13.45
Tiedote

Ministeriön tilaama selvitys sikojen kirurgisesta kastraatiosta on valmistunut. Selvityksen laatija on professori Mari Heinonen Helsingin yliopistosta.

Lihasiaksi kasvatettavat karjuporsaat kastroidaan Suomessa ja maailmalla lihaan erittyvän karjunhajun välttämiseksi. Selvityksen mukaan kirurgisesta kastraatiosta voidaan luopua, mutta se vaatii huolellista valmistelua sekä lisätutkimusta. Kirurgisen kastraation vaihtoehdot kuten täyskarjukasvatus ja karjunhajua vastaan rokottaminen (immunokastraatio) edellyttävät merkittäviä muutoksia nykyisessä toiminnassa ja lisäävät kustannuksia sekä sikaloissa että teurastamolla erityisesti siirtymäaikana. Sianlihantuotannon tilanne on vaikea nykyisessä hankalassa taloustilanteessa ja ala kaipaa valtiolta tukea vaadittaviin muutoksiin.

Teurastamoiden pitää muuttaa käytäntöjään, jotta ne voivat varmistaa, että kuluttajille päätyvässä lihassa ei ole karjunhajua. Kastroimattomien karjujen kasvatus vaatii myös muutoksia tilatasolla eläinten ruokintaan ja kasvatukseen. Selvityksen mukaan kirurgisesta kastraatiosta luopumiseen tarvitaankin pitkä siirtymäaika, 10-15 vuotta.

Porsaiden kivunlievityksen parantamiseksi selvityksessä ehdotetaan, että siirtymäaikana kastraation yhteydessä otettaisiin käyttöön kipulääkityksen ohella pakollinen paikallispuudutus, jonka tuottaja tekisi itse. Tämä edellyttäisi tuottajien koulutusta ja eläinlääkelainsäädännön muuttamista.

Selvityksen tulokset otetaan huomioon eläinten hyvinvointilain valmistelussa. Ministeriö kutsuu koolle lakihankkeen ohjausryhmästä asiaan liittyvät tahot sekä sika-alan edustajat keskustelemaan selvityksen tuloksista, jotta voidaan luoda askelmerkkejä uudenlaiselle sianlihantuotannon tulevaisuudelle sikojen hyvinvoinnin parhaaksi.

Kastraatioselvitys 2021, Mari Heinonen, Sikojen sairauksien ja terveydenhuollon professori

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Susanna Ahlström, p. 02951 62436, susanna.ahlstrom@gov.fi
Apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, p. 02951 62439, taina.aaltonen@gov.fi
Professori Mari Heinonen, p. 0400 687 915  mari.heinonen@helsinki.fi

Eläimet ja kasvit