Hyppää sisältöön
Media

Suomella on paalupaikka fosforin ja ravinteiden kierrätyskilpailussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2018 17.13
Uutinen

Euroopan merkittävin fosforin kestävää käyttöä, kierrätettävyyttä ja riittävyyttä käsittelevä konferenssi European Sustainable Phosphorus Conference järjestetään Helsingissä 11.-13. kesäkuuta. Tapahtuman tavoitteena on jakaa tietoa niin tutkimuksesta kuin teknisistä ja käytännön innovaatioista ja vahvistaa yhteistä näkemystä fosforin ja muiden ravinteiden kestävästä käytöstä. Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat mukana järjestämässä tapahtumaa ja esittelemässä hallituksen ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeita. Tapahtumaa voi seurata suorana verkossa.

Suomi on sitoutunut tähtäämään ravinnekierrätyksen mallimaaksi ja on siksi erityisen suotuisassa asemassa globaalien ratkaisujen löytymiseen. Fosfori on ruuantuotannolle elintärkeä ravinne, mutta samalla rajallinen luonnonvara. Louhitusta fosforista vain muutama prosentti päätyy kuluttajan lautaselle.

Fosforia hukataan koko tuotantoketjun matkalla, mutta myös kulutuksen jälkeen jätevesiin. Fosforin rajallisuus on globaali ongelma, mutta EU-maita rajallisuus haittaa erityisesti, sillä EU-maat ovat lähes täysin riippuvaisia fosforin tuonnista EU:n ulkopuolelta. ESPC3:n kokoontuneet 300 kansainvälistä asiantuntijaa ja poliittista päättäjää esittelevät ja etsivät keinoja fosforin ja muiden ravinteiden kestävään käyttöön.

Itämeren alue on edelläkävijäalue ravinteiden kierrätyksessä muun muassa koko valuma-alueen kattavan HELCOM-yhteistyön ansiosta. Suomen valtio sitoutui vuonna 2010 Baltic Sea Action Summitissa tähtäämään ravinteiden kierrätyksen mallimaaksi, mikä on näkynyt mm. ravinteiden kierrätykseen keskittyvien pilottiratkaisujen rahoituksena.

Konferenssissa esitellään niin globaalien jättiläisten kuin pienten toimijoidenkin ratkaisuja. Tällaisia ovat muun muassa metsätalouden sivuvirtojen ravinteiden hyötykäyttö, poistokalastus, kompostoinnin lämmöntuoton hyödyntäminen ja jätevesien fosforin talteenotto uusin menetelmin.

Tilaisuuden järjestävät yhdessä European Sustainable Phosphorus Platform, ESPP ja Baltic Sea Action Group sekä maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö. Tilaisuutta sponsoroivat Easymining, Kemira ja Yara.

Tilaisuutta voi seurata suorana

Maanantai 11.6.:  https://youtu.be/zbu9_Wzrd4o

Tiistai 12.6.: https://youtu.be/fSc20Y4cQJU

Konferenssin ohjelma: https://phosphorusplatform.eu/images/Conference/ESPC3/ESPC3-programme-v11-04-2018.pdf

maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion puhe konferenssissa 11.6.2018