Suomi hakee Bocuse d’Or Europe 2028 -kilpailua Turkuun

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2025 13.52
Kuvan lähde: Bocuse d'Or Academy Finland ry

Kilpailu toisi Euroopan huippukokit Suomeen, vahvistaisi kansallista ruokastrategiaa ja nostaisi suomalaisen ruokaosaamisen kansainväliseen valokeilaan.

Kansallinen ruokastrategia luo yhteisen suunnan kohti kestävää ja kannattavaa ruokajärjestelmää. Kansainväliset tapahtumat, kuten Bocuse d’Or, voivat tukea strategian toteutumista lisäämällä suomalaisen ruoan arvostusta ja vahvistamalla ruokakulttuurin näkyvyyttä maailmalla.

– Euroopan osakilpailun järjestäjämaana meillä olisi erinomainen mahdollisuus nostaa profiiliamme ja korostaa suomalaisia raaka-aineita ja osaamista. Onnistunut kilpailu edellyttää vahvaa yhteistyötä koko ruokaketjulta, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa huippukokit kilpailevat teknisellä taidolla, luovuudella ja esillepanolla. Loppukilpailu järjestetään joka toinen vuosi Ranskan Lyonissa, jonne parhaat keittiömestarit etenevät kansallisten ja maanosakarsintojen kautta.

– Bocuse d’Or -kilpailu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa suomalaisen ruokakulttuurin vetovoimaa kansainvälisesti että myös kotimaassa. Tavoitteena on synnyttää innostusta, joka houkuttelee ihmisiä ravintoloihin, herättää kiinnostuksen laadukkaaseen ruokaan ja inspiroi kokkaamaan kotona, sanoo Bocuse d'Or Academy Finland ry:n toiminnanjohtaja Liisa Mäkelä.

Hakijatahot ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä Euroopan maanosakilpailun saamiseksi Turkuun. Hakuprosessi on nyt edennyt virallisen hakemuksen jättämiseen.

Turku tarjoaa kilpailulle erinomaiset puitteet

Turku tunnetaan elävästä ruokakulttuuristaan sekä monipuolisista ravintoloistaan. Kaupunki isännöi MICHELIN Guide Nordic Ceremony -gaalaa vuonna 2023 ja on panostanut määrätietoisesti ruokamatkailuun. Bocuse d’Or Europe -kilpailu kokoaisi Turkuun mantereen parhaat keittiömestarit, median ja ruokakulttuurin vaikuttajat, tuoden tuhansia vieraita ja merkittävää kansainvälistä näkyvyyttä.

– Yhteistyöllä voimme vahvistaa kotimaista ruokaketjua pellolta pöytään, tuoda suomalaisen ruokakulttuurin ja -osaamisen kansainväliseen valokeilaan sekä vahvistaa Suomen asemaa ruokamaana. On tärkeää, että Suomen ruokapääkaupunki Turku ja koko Suomen ruoka-aittana tunnettu Varsinais-Suomi ovat mukana edistämässä näitä yhteisiä tavoitteita, Turun pormestari Piia Elo sanoo. 

Päätös kilpailun isäntäkaupungista tehdään vuoden 2026 aikana.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Liisa Mäkelä
Toiminnanjohtaja, Bocuse d’Or Adademy Finland ry
p. 041 327 2779, bocusedorfinland@gmail.com
https://bocusedor.fi/

Antti Kirkkola
Tapahtumajohtaja, Turun kaupunki
p. 050 5590 103, antti.kirkkola@turku.fi

Kirsi Viljanen
Erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
p. 040 5098986, kirsi.viljanen@gov.fi
 

Ruoka ja maatalous