Hyppää sisältöön
Media

Suomi ja Kiina neuvottelivat metsäalan yhteistyöstä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.10.2016 15.47
Uutinen

Suomi ja Kiina ovat tehneet yhteistyötä metsäalalla jo 35 vuotta. Seuraavat yhteistyön etapit niin tutkimuksen kuin viennin osalta kirkastuivat, kun maiden välinen 19:s metsätaloustyöryhmän kokous pidettiin FinnMETKO-metsäkonemessujen yhteydessä Jyväskylässä syyskuussa.

– Maa- ja metsätalousministeriön sekä Kiinan metsäministeriön johdolla pidetyssä kokouksessa sovittiin lähivuosien tavoitteista niin tutkimuksen kuin viranomaisyhteistyön osalta. Etenkin metsäteknologiaan ja bioenergiaan liittyy myös selkeitä vientimahdollisuuksia ja laitevalmistajia pyritäänkin saamaan tiiviisti toimintaan mukaan, sanoo metsäneuvos Marja Kokkonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Suomen ja Kiinan yhteistyössä keskitytään metsäteknologian ja metsäenergian lisäksi yksityismetsätalouden kehittämiseen, metsien monikäyttöön, siemenjalostukseen ja taimituotantoon.

Jatkossa toimintaa suunnataan koilliseen Liaoning'in maakuntaan, jossa on todettu olevan hyvät edellytykset ja myös kiinnostusta tehdä yhteistyötä Suomen kanssa. Keväällä 2017 maakunnassa pidetäänkin kick off -tilaisuus, jonne tutkimuslaitosten lisäksi kutsutaan esimerkiksi metsäkonevalmistajia.

Kiinassa metsää 10 kertaa enemmän kuin Suomessa

Sekä Kiina että Suomi ovat merkittäviä metsämaita, tosin mittaluokaltaan varsin erilaisia. Kiinassa metsää on vain viidennes maa-alasta, mutta metsää on kuitenkin lähes kymmenkertainen määrä Suomen metsäalaan verrattuna. Suomessa metsäsektorin suhteellinen merkitys kansantaloudelle on kuitenkin huomattavasti suurempi.

Suomen ja Kiinan välinen metsäalan yhteistyö on ollut aktiivista 35 vuoden ajan. Hankkeet ovat olleet ainakin suomalaisessa mittakaavassa toisinaan suuriakin.  Esimerkiksi 90-luvulla Suomi rahoitti Heilongjiang'in maakunnassa mittavaa metsätalouden kehittämishanketta.

Suomalais–kiinalainen metsätaloustyöryhmä kokoontuu kahden vuoden välein sopimaan tulevasta yhteistyöstä ja arvioimaan hankkeiden toteutumista. Ryhmä toimii maiden välisen, ulkoministeriön hallinnoiman taloudellis-teollis-teknisen sopimuksen alaisena.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
metsäneuvos Marja Kokkonen, 0295 16 2444, etunimi.sukunimi@mmm.fi
ylitarkastaja Teemu Seppä, p. 0295 16 2158, etunimi.sukunimi@mmm.fi

EU ja kansainväliset asiat Metsät