Hyppää sisältöön
Media

ToiMeKSI – Toimijoiden ja Metsänomistajien Kouluttautumisesta Sopeutumisesta Ilmastonmuutokseen

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle

Toteuttaja

SMK Suomen metsäkeskus

Hankkeen kuvaus

Hiilestä kiinni -kokonaisuus on tutkinut ja kehittänyt laajalla rintamalla metsien käsittelymenetelmiä sekä erilaisia politiikkaohjauskeinoja tehostamaan entisestään metsätalouden kykyä vastata maankäyttösektorin ilmastotavoitteisiin. Suomessa on noin 430 000 metsänomistajaa, jotka omistavat metsää yli kaksi hehtaaria. Metsälaki mahdollistaa nykyisin metsänomistajalle monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia metsänkäsittelylle. Tämän päivän metsänomistaja elää mahdollisuuksien maailmassa, jossa eri metsänkäsittelytavat tai käsittelemättä jättäminen vaikuttavat hiilinieluihin, hiilensidontaan ja maaperän hiilipäästöihin hyvinkin eri tavalla.

Läheskään kaikki Nappaa hiilestä kiinni -ohjelman innovatiiviset tulokset eivät ole vielä ohjelman vaikuttavuuspolun loppukirivaiheessa. Erityinen tarve on sopivalle viestintä- ja koulutusmateriaalille, jonka sisältö perustuu uusimpiin tuloksiin. Metsänomistajien päätöksentekoon vaikuttaminen vaatii selkeää ja laadukasta materiaalia neuvonnan, koulutuksen ja viestinnän tueksi. Metsäalan toimijoilla, kuten metsäpalveluyrittäjillä, koneurakoitsijoilla ja puunhankinnalla on kahtalainen rooli metsätalouden ilmastotoimien onnistumisessa. Ensinnäkin on käytännön toteutumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää, että oikeat tekniset toimintatavat ja tekijät ovat näiden toimijoiden hallussa metsissä työskenneltäessä. Toiseksi metsäalan toimijat ovat myös oikean tiedon ja toimintatapojen airuita keskustellessaan metsänomistajien kanssa. Hyvillä materiaaleilla ja vahvalla neuvonta-, koulutus- ja viestintäkampanjalla saadaan tuupattua metsänomistajia ja metsäalan toimijoita ottamaan käyttöön laajemmalti ilmastokestäviä metsänhoidon menetelmiä, jotka pohjautuvat uusimpaan tutkimustietoon.

Hankkeen päätavoite on vaikuttaa metsänomistajiin ja metsäammattilaisiin informaatio-ohjauksella niin, että a) maankäyttösektorin tavoitteita edistävien metsänhoitotöiden määrä kasvaa erityisesti edistämällä Orpon hallitusohjelman mukaisesti metsien lannoitusta ja metsänhoitorästien purkua. b) monimuotoisuuden turvaamisen ja ilmastokestävyyden yhtäaikaisesti huomioivat metsänkäsittelymenetelmät valtavirtaistuvat erityisesti turvemailla. Yleisenä tavoitteena on lisätä Metsään.fi-palvelun hyödyntämistä metsätietojen tarkastelussa, sähköisessä asioinnissa, sekä metsänomistajien ja toimijoiden kohtaamisissa.

Kesto

2023–2024

Lisätietoja

Juha Tuononen, Suomen metsäkeskus