Toteutuneiden suojavyöhykkeiden tulkinta
Kansallisen metsästrategian hankkeet -sivulle
Toteuttaja
Tapio Oy
Hankkeen kuvaus
Kesto: 2023-2024
Vesistöjen reunoille jätettävillä suojavyöhykkeillä on tärkeä rooli metsätalouden vesiensuojelussa sekä metsä- ja vesiluonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Suojavyöhykkeet vähentävät hakkuista aiheutuvia vesistöhaittoja pidättämällä kiintoaine- ja ravinnehuuhtoumia. Leveät suojavyöhykkeet myös edistävät luonnon monimuotoisuutta turvaamalla vesi- ja rantalajiston elinympäristön säilymisen. Maanpinnan rikkomattomuus, pensaskerroksen säästäminen ja kasvinsuojeluaineiden käytön välttäminen suojavyöhykkeellä vähentävät eroosiota ja vesistökuormitusta sekä säästävät näiden alueiden alkuperäistä kasvillisuutta ja muita lajeja.
Toteutuneiden suojavyöhykkeiden tulkinta -hankkeessa on tavoitteena kehittää mahdollisimman automaattinen kaukokartoitus- ja paikkatietoaineistoihin pohjautuva menetelmä toteutuneiden vesistöjen (vakavedet) suojavyöhykkeiden tulkintaan. Kehitys mahdollistaa entistä paremmin talousmetsien luonnonhoitotoimien todentamisen sekä niiden vaikutusten arvioinnin. Kehityksen lähtökohtana on kehittää menetelmä, jota voi soveltaa laaja-alaisesti kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman rytmissä.
Tulkitut suojavyöhykkeet ja niille tulkittavat puustotiedot mahdollistavat suojavyöhykkeiden taloudellisen arvon, ilmastovaikutusten sekä potentiaalisten monimuotoisuusarvojen arvioinnin. Lisäksi tulkitut suojavyöhykkeet avaavat mahdollisuuksia metsävaratietojen ylläpitoon ja metsävaratiedon laadun parantamiseen.