Uudistavan viljelyn tietämyksen laajentaminen (UuviTila)
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle
Toteuttaja
HAMK
Hankkeen kuvaus
Ruokateollisuuden ympäristötavoitteet luovat maatiloille tarpeen kehittää osaamisiaan ja kyvykkyyksiään. Yksi keskeinen tavoite on maatalouden hiilen sidonta edistäminen, jota voidaan parantaa uudistavan viljelyn keinoin. Yksittäisillä tuottajilla on merkittävä tarve parantaa omaa tietopohjaansa ja osaamistaan, jotta he voisivat vastata ruokaketjusta lähteviin koveneviin ympäristövaatimuksiin. Esimerkiksi Valio on jo useamman vuoden ajan yhteistyökumppaneidensa kanssa kouluttanut alkutuottajiaan uudistavan viljelyn menetelmien käyttämiseen tiloilla.
Uudistavan viljelyn koulutukseen on kehitetty viime vuosina jo jonkin verran sisältöjä sekä lähi- että etäopetusta silmällä pitäen. Esimerkiksi Baltic Sea Action Groupin tarjoama Uudistavan Viljelyn Opisto-kokonaisuus on ollut suosittu viljelijöiden keskuudessa. Etäopiskelussa on kuitenkin haasteita, ja uudistavaan viljelyyn liittyvien opintokokonaisuuksien toteuttaminen etäopetukseen soveltuvalla tavalla on haasteellista niin pedagogisesti kuin teknisestikin. Perinteisillä, lähinnä luettaviin ja visuaalisiin sisältöihin perustuvilla opetusmateriaaleilla ei ole helppo kuvata käytännön toimenpiteitä ja viljelyyn liittyviä luonnonilmiöitä.
Tämän vuoksi on olemassa tarve uudenlaisille, immersiivisiin teknologioihin ja pedagogisesti toteutettuihin sisältöihin perustuville, etäopetukseen soveltuville opetussisällöille. Tämän hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa räätälöityjä immersiivisiin sisältöihin perustuvia oppimisratkaisuja uudistavan viljelyn koulutusten toteuttamiseen. Immersiivisillä oppimisympäristöillä, jotka hyödyntävät Virtual Reality (VR) -teknologiaa on todettu tutkitusti parantavan oppimistuloksia. Hankkeessa tullaan yhdistämään viimeisintä tutkittua tietämystä hiilen sidonnasta ja uudistavasta viljelystä sekä oppimispedagogiikkaa siten, että tietämys uusista mahdollisuuksista laajenee ja siten myös hiilen sidontaa tukevat viljelymenetelmät tulevat laajempaan käyttöön.
Kesto
2023–2024
Lisätietoja
Jukka Pulkkinen, Hämeen ammattikorkeakoulu