Hyppää sisältöön
Media

Uutta osaamista ja liiketoimintaa vihreän siirtymän tueksi (OVI)

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle

Toteuttaja

JAMK, JYU.Wisdom

Hankkeen kuvaus

Suomen ilmastopolitiikan tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Tavoite on haastava ja sen saavuttamiseksi tarvitaan paljon tietoa, taitoa, toimenpidesuosituksia, osaavia tekijöitä sekä luontoa ja ilmastoa huomioivia toimenpiteitä metsissä. Tiedon ja toimenpidesuositusten lisäksi tarvitaan osaavia asiantuntijoita ja tekijöitä toteuttamaan metsätöitä luonto- ja ilmasto huomioiden.
 
Hankkeen konkreettisena tuloksena syntyy luonto- ja ilmasto-osaamisen opintokokonaisuus, joka pitää sisällään kokonaisvaltaisen tilannekuvan hahmotusta ja ymmärryksen lisäämistä maaperän hiilipäästöjen hillinnästä ja ekologisen kompensaation mahdollisuuksista sekä näihin nivoutuvaa yrittäjyyskoulutusta. Opintokokonaisuuden osat juurrutetaan hankkeen aikana käytäntöön osaksi Jyväskylän  yliopiston avointa täydennyskoulutus- ja/tai jatkuvan oppimisen ja Jamkin Biotalousinstituutin koulutustarjontaa. Lisäksi hankkeen puitteissa viestitään luonto- ja ilmastotöiden tarpeesta ja toteuttajista tehdään etenkin Keski-Suomessa.  

Hankkeella luodaan myös pohjaa keskisuomalaiselle metsäluonto- ja ilmasto-osaamiseen verkostolle. Verkoston ajatuksena on yhteistoiminnalla tukea ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista sekä metsäluonnon tilan parantamista. lisäämällä yhteistuumin osaamista ja alan yrittäjyyttä. 

Hankkeen kohderyhmään kuuluvat tutkinto-opiskelijat 2. ja 3. asteelta (mm. luonnonvara-alan sekä yhteiskunnallisen ympäristötieteen ja kestävyystieteen yliopisto-opiskelijat), työelämässä olevat maa- ja metsätalouden ammatinharjoittajat (esim. turveyrittäjät) tai muuta täydennyskoulutukseen hakeutuvat sekä työttömät työnhakijat, eli jatkuvan oppimisen kohderyhmät. 

Hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti sekä Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom.

Kesto

2023–2024

Lisätietoja

Helena Reiman, Jyväskylän ammattikorkeakoulu