EU:n maatalousministerit: Maataloudessa hyvät valmiudet lisätä maaperän hiilensidontaa
Epävirallisessa maatalousministerikokouksessa tiistaina 24. syyskuuta aiheena oli maaperän hiilensidonta maatalouden ilmastotoimena. Ministerit keskustelivat mahdollisuuksista tukea hiilensidontaa EU:n yhteisellä maatalouspolitiikalla.
Helsingissä järjestetyn kokouksen puheenjohtajana toimi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Toimenpiteille tarvitaan rahoitusta
Maatalousmaan hiilensidonta on yksi maatalouden avainkeinoista ilmastonmuutoksen hillinnässä. Hyvien maatalouskäytäntöjen avulla maatalousmaa voi sitoa nykyistä enemmän hiiltä ilmakehästä, ja näitä käytäntöjä voidaan tukea EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kautta.
Ministeri Lepän mukaan maaperän hiilensidonta tekee maanviljelijöistä keskeisiä ratkaisun tarjoajia.
"Ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi maaperän hiilen kerryttäminen parantaa maan rakennetta ja laatua, mikä auttaa maatalouden sopeutumista ilmastonmuutokseen. Hyväkuntoinen maa on myös tuottavampaa ja tuo taloudellista hyötyä viljelijöille”, sanoo ministeri Leppä.
Kokouksessa kuultiin maatalouden sidosryhmien ja ympäristöjärjestöjen sekä Euroopan komission ja Euroopan parlamentin näkemyksiä maaperän hiilensidonnasta ja maatalouden ilmastotoimista. Ministerien mukaan tulevassa yhteisessä maatalouspolitiikassa on riittävästi keinoja hiilensidonnan lisäämiseen, mutta maatalouspolitiikan riittävä rahoitus on turvattava.
Hiilensidontaan useita käytännön keinoja
Keskustelussa korostui tarve ottaa huomioon paikalliset ja alueelliset erityistarpeet. Lisäksi on parannettava hiilen mittaamismenetelmiä, lisättävä tutkimusta ja sen viemistä käytäntöön sekä tuettava uusien innovaatioiden kehittämistä. Nurmet, kasvinvuorottelu, muokkauksen vähentäminen, suorakylvö, metsittäminen ja peltometsäviljely tulivat konkreettisina toimina esille useissa puheenvuoroissa.
”On myös muistettava, että viljelijöiden ykköstehtävä on tuottaa ruokaa. Pitää löytää sekä viljelijöitä että luontoa hyödyttäviä win-win -ratkaisuja, jotta maatalous on myös taloudellisesti kannattavaa”, ministeri Leppä veti yhteen keskustelua.
Lisäksi maatalousministerit vierailivat maitotilalla ja metsänhoitokohteessa. Vierailuilla muun muassa esiteltiin hyviä käytäntöjä eläinterveyden edistämiseksi sekä kuultiin nurmien merkityksestä hiilensidonnassa ja suomalaisessa ruuantuotannossa.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistus tarjoaa jäsenmaille mahdollisuuden tukea maaperän hiilensidontaa ja muita maatalouden ympäristötoimia kansallisesti laadituilla tukitoimilla. Lisäksi uudistus sisältää kaikille jäsenmaille pakollisia tukiehtoja, jotka edistävät muun muassa maaperän hyvää kasvukuntoa ja maaperän hiilivarastojen säilyttämistä.
Maatalousministereiden kokous oli viimeinen Suomen EU-puheenjohtajakaudella Helsingissä järjestetyistä kuudesta epävirallisesta ministerikokouksesta.
Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Ahti Hirvonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 295 162 337
ministerin erityisavustaja Satu Haapaniemi, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 504 005 193
johtava asiantuntija Pekka Väisänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 295 162 480 (haastattelupyynnöt ja median tutustumismatka)
EU2019FI-taustoitus: Maaperän hiilensidonta
Kolumni: Tuuli Orasmaa: Saunakulttuurista oppia maaperän hiilensidontaan