Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Aloitustuen käytännöt muuttuivat: hakemuksen voi jättää myös tilanpidon aloittamisen jälkeen

Maa- ja metsätalousministeriö
5.6.2018 12.58
Tiedote

Aloitustukea voidaan myöntää tilanpidon aloittamiseen alle 41-vuotiaalle yrittäjälle, joka ensimmäistä kertaa ryhtyy tilanpidosta vastaavaksi elinkeinoharjoittajaksi. Lainsäädännön muuttamisen myötä tuen hakeminen on mahdollista 24 kuukauden sisällä tilanpidon aloittamisesta. Aloitustukea on tällä EU-ohjelmakaudella tullut hakea ennen tilanpidon aloittamista. Muutosta sovelletaan vuoden 2018 alusta lähtien tapahtuneisiin tilanpidon aloittamisiin. Hakijan ikää koskevaan rajoitukseen se ei kuitenkaan vaikuta, eli hakijan tulee edelleen olla alle 41-vuotias.

"Tukihakemus kannattaa edelleen jättää etukäteen aina, kun se on mahdollista", maatalousylitarkastaja Sanna Koivumäki maa- ja metsätalousministeriöstä huomauttaa. "Ja erityisen tärkeää on muistaa, että luopumistukea tulee edelleen hakea etukäteen ennen lopullista luopumista."  

Rakennetukilainsäädännön muutos astuu voimaan 5.6. Uusi käytäntö on mahdollinen koska EU-asetukset muuttuivat. Muutoksen taustalla on hakijan etu erilaisissa tilan sukupolvenvaihdokseen liittyvissä tilanteissa. Aloitustuen hakemisen joustavoittaminen tukee säädösten sujuvoittamista koskevan hallituksen kärkihankeen toteuttamista.

Aloitustukea haetaan paikalliselta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus).

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriössä:
maatalousylitarkastaja Sanna Koivumäki, p. 0295 16 2437, sanna.koivumaki(at)mmm.fi
lainsäädäntöneuvos Mika Saari, p. 0295 16 2134, mika.saari(at)mmm.fi