Hyppää sisältöön
Media

Bongaa viikon vieraslaji!

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.6.2018 13.49
Uutinen

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) käynnistämässä Viikon vieraslaji -kampanjassa esitellään heinäkuun loppuun asti viikoittain yksi ajankohtainen vieraslaji ja kerrotaan, mitkä ovat sen tehokkaimpia torjuntakeinoja. Kasvien esittelyt julkaistaan Vieraslajit-Facebook-sivuilla ja asiasta kerrotaan myös MMM:n ja muiden kampanjassa mukana olevien tahojen sometileillä. Kampanjaan voi osallistua jokainen jakamalla näitä postauksia eteenpäin ja julkaisemalla itse ottamiaan valokuvia vieraslajeista joko Vieraslajit-Facebook-sivulla tai Instagramissa.

Vieraslajit ovat eläimiä, kasveja ja muita eliöitä, jotka ovat levinneet ihmisen myötävaikutuksella luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle joko tahattomasti tai tarkoituksella. Jotkut näistä lajeista menestyvät uudellakin alueella erityisen hyvin ja saattavat aiheuttaa vahinkoa alkuperäislajeille, ekosysteemeille, viljelykasveille, metsätaloudelle ja muille elinkeinoille.

Vieraslajit voivat esimerkiksi syrjäyttää alueen alkuperäisiä lajeja ja yksipuolistaa näin uuden asuinalueensa lajistoa. Ekologisten haittojen lisäksi niistä voi olla myös huomattavaa taloudellista, sosiaalista, esteettistä ja jopa terveydellistä haittaa. Tällaisia selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja torjutaan koko EU:n alueella ja niitä kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

Kesä on otollista aikaa vieraskasvien leviämiselle

Kasvukausi on parhaillaan käynnissä ja erityisesti vieraskasvit levittäytyvät juuri nyt tehokkaasti uusille alueille. Kasvullisen lisääntymisen ohella tuuli, eläimet ja vesi kuljettavat niiden siemeniä pitkiäkin matkoja, ja lajit leviävät myös esimerkiksi maansiirtojen ja puutarhajätteen mukana.

Leviämisen ehkäisemiseen ja vieraslajien torjumiseen tarvitaan meidän kaikkien yhteistyötä, ja lajituntemuksen lisääminen on siksi tärkeää.

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) käynnistämässä Viikon vieraslaji -kampanjassa esitellään heinäkuun loppuun asti viikoittain yksi ajankohtainen vieraslaji ja kerrotaan, mitkä ovat sen tehokkaimpia torjuntakeinoja. Viikon vieraskasvi ja sen esittely julkaistaan Vieraslajit-Facebook-sivuilla ja asiasta kerrotaan myös MMM:n ja muiden kampanjassa mukana olevien tahojen Facebook-, Twitter- ja Instagram-tileillä.

Sinäkin voit olla mukana kampanjassa!

Omat havaintosi Viikon vieraskasvista voit ilmoittaa vieraslajit.fi-sivustolla. Toivomme sinun myös jakavan somessa eteenpäin #viikonvieraslaji-postauksia sekä julkaisevan Instagramissa kuvia vieraslajeista tunnisteella #viikonvieraslaji. Osallistua voi myös Facebookissa lisäämällä kuvansa julkaisun kommenttikenttään. Parhaista kuvista julkaistaan kampanjan edetessä koosteita Vieraslajit-viestintäkanavissa.

Osallistumalla some-kampanjaan olet mukana yhteisen ympäristömme hyväksi tehtävässä tärkeässä työssä.

Tervetuloa siis mukaan!

Viikon vieraslaji -kampanjassa ovat alusta alkaen mukana alla luetellut tahot. Luetteloa päivitetään sitä mukaa kun tietoa uusista mukaantulijoista kertyy.

Maa- ja metsätalousministeriö
Luonnonvarakeskus
Suomen ympäristökeskus
Ympäristöministeriö
WWF

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriössä:
Aura Tuominen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2109, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2259, etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Eläimet ja kasvit