Elintarvikevalvontaa kehitetään seudullisesti
Elintarvikevalvonta siirretään seudullisille valvontayksiköille lähivuosien aikana. Nykyisin toimivista 276 kunnallisesta yksiköstä muodostetaan 50-85 seudullista valvontayksikköä. Muutoksen tavoitteena on elintarvikevalvonnan vahvistaminen sekä korkeatasoisten palvelujen takaaminen koko maassa.
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen elintarvikevalvonnan kehittämisestä tänään 30.10.2003. Päätöksessä määritellään elintarvikevalvonnan lähivuosien kehittämisen suuntaviivat. Tavoitteena on säilyttää elintarviketurvallisuuden korkea taso Suomessa sekä taata kuluttajille ja elintarvikealan yrittäjille samantasoiset palvelut eri kunnissa.
Paikallinen, kuntien vastuulla oleva valvonta kootaan 50-85 seudulliseen toimintayksikköön. Yksiköt muodostetaan vapaaehtoisin päätöksin kolmen vuoden kuluessa. Saman yksikön hoidettavaksi tulee myös muu kuntien vastuulla oleva ympäristöterveydenhuolto.
Periaatepäätöksen mukaan ensisaapumispaikkavalvonta siirretään kunnilta valtion vastuulle. Ensisaapumispaikoissa valvotaan EU:n jäsenvaltioista Suomeen toimitettavien eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuontia. Valvonnan tarkoitus on turvata elintarvikkeiden korkea laatu ja estää eläintautien leviäminen.
Valvonnan siirtäminen kunnilta ja kuntayhtymiltä seudullisille yksiköille ei aiheuta kunnille ylimääräisiä menoja. Siirtyminen suurempiin valvontayksiköihin lisää jonkin verran tarkastusmatkojen pitenemisestä aiheutuvia kuluja, mutta toisaalta tehokkaamman työnjaon ja erikoistumisen avulla saavutetaan säästöjä ja turvataan palvelutaso.
Elintarvikelainsäädännön mukainen säännöllinen valvonta tehdään periaatepäätöksen mukaan elintarvikealan toimijoille maksulliseksi. Maksu perustuu todellisiin valvonnasta aiheutuviin kustannuksiin.
Eduskunnalle annetaan kerran vaalikaudessa elintarviketurvallisuusselonteko, jossa arvioidaan Suomen elintarviketurvallisuuden tilaa ja sen kehittämistä.
Lisätietoja:
Apulaisosastopäällikkö Veli-Mikko Niemi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050-3671039