Hyppää sisältöön
Media

Ennakkoarviointi Euroopan meri- ja kalatalousrahaston rahoitusvälineistä suosittelee uusien rahoitusmuotojen käyttöönottoa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2019 16.30
Tiedote
Kuva: Pro Kala ry

Maa- ja metsätalousministeriö teetti esiselvityksen rahoitusvälineiden käyttöönotosta Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa (EMKR).

Gaia Consulting Oy:n tekemässä loppuraportissa todetaan, että kalatalouden toimialalla on tällä hetkellä useita merkittäviä epävarmuustekijöitä, joiden pohjalta rahoitusvälineiden käyttöön ottamista voidaan suositella. EMKR:n hallintoviranomaisena toimiva maa- ja metsätalousministeriö jatkaa raportin pohjalta töitä rahoitusvälineiden käyttöönoton mahdollistamiseksi tulevalla ohjelmakaudella 2021-2027.

EU:n rahastoja koskevissa säännöksissä rahoitusvälineillä tarkoitetaan takaisinmaksettavaa rahoitusta, kuten lainoja, takauksia ja pääomasijoituksia. Rahoitusvälineillä voidaan helpottaa rahoituksen saamista ja lisätä yritysten saatavilla olevan rahan määrää erityisesti toimialoilla tai alueilla, joilla rahoituksen saatavuudessa on ongelmia. Ne sopivat taloudellisesti kannattaviin hankkeisiin. Rahoitusvälineet tukisivat alan uudistamista myös pitkällä aikavälillä, sillä jäsenmaat voivat käyttää takaisinmaksetut rahat uudelleen.

Linkit:
EMKR rahoitusvälineiden käyttöönoton ennakkoarvioinnin loppuraportti (lokakuu 2019)
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto, rahoitusvälineet

Lisätiedot:
Heta Ratasvuori, erityisasiantuntija, MMM, Luonnonvaraosasto, Elinkeinokalatalousyksikkö, etunimi.sukunimi@mmm.fi, puh. 0295162016

EU ja kansainväliset asiat Kalat Tutkimus ja kehittäminen