Esitys pohjoisen tuen maksimimäärän korottamisesta lähtee EU-komissioon
Hallitus hyväksyi tänään muutosesityksen, jonka perusteella Suomi esittää EU-komissiolle pohjoisen tuen maksuvaltuuden eli maksimimäärän korottamista vuodesta 2015 alkaen. Lisäksi Suomi esittää eräitä teknisiä tarkennuksia pohjoisen tuen sisältöön ja rakenteeseen. Muutosesitys lähetetään komission käsittelyyn, ja päivitettyä komission päätöstä pohjoisesta tuesta odotetaan lähikuukausien aikana.
Viljelijätuet koostuvat Suomessa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tukimuodoista ja niitä täydentävistä kokonaan kansallisista tuista, joiden käyttö edellyttää komission hyväksyntää. Keski- ja Pohjois-Suomessa eli C-tukialueella pohjoinen tuki on tärkein kansallinen tukijärjestelmä. EU-liittymissopimuksen artiklan 142 mukaisesti komissio on antanut Suomelle luvan maksaa pohjoista tukea maataloustuotannon ylläpitämiseksi C-tukialueella.
Kansallisten tukien maksimimäärät eli maksuvaltuudet ja muut keskeiset tukien periaatteet komissio hyväksyy virallisilla komission päätöksillä. Muutosesityksessään Suomi esittää pohjoisen tuen maksuvaltuuden korottamista ensi vuodesta alkaen 24 miljoonalla eurolla 382 miljoonaan euroon. Korotus vastaa sitä maksuvaltuuden osuutta, jonka komissio vähensi pohjoisesta tuesta vuonna 2009 osana EU-maatalouspolitiikan edellistä uudistusta. Vuonna 2015 käyttöön otetaan uudistettu viljelijätukien kokonaisuus, ja maksuvaltuuden palauttamiselle on selkeät perusteet. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja maatalouskomissaari Dacian Ciolos sopivat maksuvaltuuden korottamisen yleisistä periaatteista viime vuoden lopulla.
Pohjoista tukea maksetaan kuluvana vuonna yhteensä noin 310 miljoonaa euroa eli 17 prosenttia viljelijätukien kokonaismäärästä. Maksuvaltuus ei ole tällä hetkellä ongelma pohjoisen tuen vuotuisen määrärahan kannalta, mutta joustavuus on tarpeen tuotekohtaisella tasolla. Kokonaismaksuvaltuus on jaettu eri sektoreille tarkempina tukitasojen rajoitteina. Nykyiset maksuvaltuudet esimerkiksi nautojen eläinyksikkökohtaisessa pohjoisessa tuessa rajoittaisivat tukikokonaisuuden tasapainottamista, kun muut kotieläintalouden tukivälineet ovat uudistumassa ensi vuodesta alkaen.
Maksuvaltuuden korotuksen ohella esitys sisältää muita teknisiä muutoksia. Pohjoisen tuen määrittelyjä ja seurantaa selkiytetään ja yhtenäistetään mahdollisuuksien mukaan muiden tukijärjestelmien kanssa. Muutosesityksen keskeisenä tavoitteena on luoda viljelijätuista mahdollisimman tehokas ja hallinnoltaan järkevä kokonaisuus, jolla turvataan tuotantoedellytykset pohjoisen tuen alueella ja koko maassa jatkossakin.
Lisätietoja maa- metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269
neuvotteleva virkamies Martti Patjas, p. 0295 162 474
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@mmm.fi