Hyppää sisältöön
Media

EU:n uusi lisäaineluettelo julkaistu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2011 12.44
Tiedote -

EU:n lisäaineasetuksen sallittujen lisäaineiden luettelot julkaistiin 12.11.2011. Samalla Euroopan komissio avasi nettisovelluksen (englanniksi) josta löytyy tietoa lisäaineiden sallituista käyttömääristä elintarvikkeissa. Se on erinomainen työkalu sekä elintarvikevalmistajille että valvontaviranomaisille lisäaineiden vaatimustenmukaisen käytön ja markkinoinnin varmistamiseksi. Sovelluksen avulla myös kuluttajat voivat hakea tietoa lisäaineiden sallituista käyttömääristä eri elintarvikkeissa.

Liitettä II (lisäaineiden sallitut käyttömäärät elintarvikkeissa) aletaan soveltaa 1.6.2013. Vaikka soveltamisajankohta ajoittuu puolentoista vuoden päähän, niin käytännössä on kyse jo nykyisellään sovellettavasta lainsäädännöstä, mutta vain helppolukuisempaan muotoon kirjoitettuna.

Nettisovellus, kuten asetuskin, on rakennettu 18 elintarvikeryhmän ja niiden alaryhmien pohjalta. Kunkin elintarvikeryhmän kohdalla on lueteltu sallitut lisäaineet mahdollisine rajoituksineen. Internetsovellus mahdollistaa laajat hakutoiminnot. Sillä voi esimerkiksi hakea yksittäiselle lisäaineelle kaikki sallitut käyttökohteet.

Ensimmäinen muutos liitteeseen II on jo hyväksytty. Muutoksella hyväksyttiin stevioliglykosidien käyttö makeutusaineena. Stevioliglykosidi on ensimmäinen täysin kaloriton, luonnosta peräisin oleva makeutusaine, joka valmistetaan Paraguaysta kotoisin olevan asterisukuisen steviakasvin lehtiuutteesta. Sillä voidaan makeuttaa monipuolisesti elintarvikkeita, esimerkiksi juomia.

Stevioliglykosidien käyttö tullaan sallimaan eri elintarvikeryhmissä, mutta rajoitetusti niiden matalan ADI-arvon (hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti) vuoksi. Käyttö sallitaan heti, kun asetus astuu voimaan eli 2.12.2011. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että stevioliglykosidien hyväksyminen makeutusaineena ei muuta itse steviakasvin statusta, joka on uuselintarvikkeena kielletty.

Liitteessä III (ei nettityökalua) säädetään lisäaineiden ja kantaja-aineiden käytöstä lisäaineissa, aromeissa, entsyymeissä ja ravintoaineissa. Sitä aletaan soveltaa 31.5.2013 paitsi uusien vaatimusten osalta, joita aletaan soveltaa vasta joulukuussa 2013.

Lisäaineiden puhtausvaatimuksista on myös tulossa uusi asetus. Se kattaa kaikkien liitteissä II ja III sallittujen lisäaineiden puhtausvaatimukset. Aiemmin lisäaineiden puhtausvaatimukset olivat annettu direktiiveillä erikseen makeutusaineille, väreille ja muille lisäaineille, mutta nyt ne kootaan johdonmukaisesti yhteen asetukseen. Myös tämä asetus julkaistaan lähiaikoina.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Anna Lemström, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 050 502 04 14
ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira,
puh, 040 489 33 46

Jari Koskinen