Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Hailuodossa tutustuttiin saariston elinvoimaan

Maa- ja metsätalousministeriö
10.8.2018 15.31
Tiedote

Saaristoasiain neuvottelukunta SANK piti perinteisen kesäkokouksensa 7.-8.8. Hailuodon kunnassa Oulun kupeessa. Kokouksen pitämisen lisäksi tarkoituksena oli tutustua saariston elämään ja kehitykseen omakohtaisesti. Vierailun aikana neuvottelukunnan jäsenet tutustuivat Hailuodon ajankohtaiseen kehitykseen sekä kunnan elinkeino- ja kulttuurielämään kunnan edustajien isännöimänä.

Kiinteän yhteyden rakentaminen Hailuotoon on kunnan tulevaisuudelle kriittinen hanke. Keskustelu tiestä on kiihtynyt tiesuunnitelman valmistuttua huhtikuussa. Vierailun aikana hankkeen edut tulivat usein esille: kiinteä yhteys parantaisi huomattavasti saaren saavutettavuutta, helpottaisi elinkeinoelämän toimintaa ja auttaisi hätätilanteissa. Toisaalta kunnassa on esitetty epäilyksiä siitä, että liiallinen turistivirta ja asumisen paine voisivat johtaa saaren ainutlaatuisen luonteen muuttumiseen. Kunnalla on kuitenkin vahva tahtotila varautua tien mahdollisesti tuomiin muutoksiin, jotta saaren identiteetti voidaan säilyttää.   

Kunnan läpi johtava maantie päättyy Marjaniemen rantaan, jossa sijaitsee hotelliksi muutettu luotsiasema sekä vierasvenesatama. Niemen päässä toimii myös useita yrityksiä, muun muassa käsityöpuoteja ja kalasavustamo. Kesällä niemessä järjestetään valtakunnallisesti tunnettu musiikki- ja kirjallisuusfestivaali Bättre Folk, joka on yksi esimerkki Hailuodon vireästä kulttuurielämästä.  

 Hailuotolainen kulttuurin moniottelija ja Bättre Folk –festivaalin perustaja Aki Roukala esitteli kulttuuriyhdistys Päiväkodin toimintaa neuvottelukunnalle. Kunnalta ostettuun historialliseen lottalan taloon on Roukalan johdolla rakennettu kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi. Kulttuuriyhdistys on saanut keskuksen remontointiin ja toiminnan aloittamiseen EU-rahoitteista Leader-tukea Nouseva rannikkoseutu ry:n kautta.   

    

Hailuodon kunnassa asuu noin 1000 ihmistä yhdellä saarella. Melko alhaisesta asukasluvusta huolimatta kunnassa on varsin laajat palvelut. Terveyskeskuksen, vanhainkodin ja ala- sekä yläasteet kattavan koulukeskuksen lisäksi saarella on esimerkiksi hyvin varusteltu pelastuslaitos, jonka miehistö koostuu pääasiassa saaren vapaapalokunnasta.

   

  

 

Hailuotoon on viime aikoina perustettu useita uusia yrityksiä kuten Hailuodon pienpanimo. Perinteisempää yritystoimintaa edustaa Polarmoss, joka valmistaa saarella kasvavasta jäkälästä sisustustuotteita. Lähes koko tuotanto menee vientiin. 

Vesi