Hyppää sisältöön
Media

Hallitus on sitoutunut maaseutuasioihin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.4.2006 9.11
Puhe -

Suomen hallitus on maaliskuisilla kehyspäätöksillään sitoutunut maaseutuasioiden hoitamiseen. Tätä peruslinjaa ei mitenkään hämärrä se, että yksityiskohtaiset päätökset tehdään kesällä varmistuvien EU-rahoituspäätösten jälkeen. Maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Pekka Pesonen kertoi ajankohtaisista maatalouden rahoitukseen liittyvistä kysymyksistä tiistaina Lapinlahdella.

Komissio antaa todennäköisesti kesällä ehdotuksensa maaseuturahojen jaosta. Alustavien arvioiden mukaan EU:n laajentumisen seurauksena Suomi menettäisi tähän kauteen verrattuna merkittävän osuuden yhteisön rahoituksesta. Tästä huolimatta suhteellinen maaseuturahan osuutemme säilyy vahvana myös EU-27:ssä.

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan tulevan EU-rahoituskauden 2007–2013 maaseutuohjelmaa nykyisen tasoisena. Ohjelma perustuu syksyllä 2005 maatalousministereiden hyväksymään EU:n maaseutuasetukseen. Tärkeimmät rahoitettavat tukimuodot ovat luonnonhaittakorvaus, ympäristötuki ja investointituki.

Parhaillaan valmistellaan kansallista ympäristötuen ohjelmaa. Suurimmasta osasta yksityiskohtia on valmisteluryhmässä saavutettu yhteisymmärrys. Avoimena on kuitenkin vielä muutamia kysymyksiä, jotka vaikuttavat merkittävästi tilojen osallistumiskykyyn ja -halukkuuteen. Näitä ovat mm. ravinteisiin liittyvät kasvipeitteisyys- ja huomioon ottamisen vaatimukset. Erityisen haasteellista näyttää olevan myös fosforin arviointi osana viljelytekniikkaa ja valumia.

Pesosen mukaan maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on kattavuudeltaan nykyisen tasoinen ympäristötukiohjelma. Korkea viljelijöiden sitoutuminen varmistaa ympäristöohjelman tavoitteiden toteutumisen.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Pekka Pesonen, maa- ja metsätalousministeriö,
p. 0400 664 840