Hyppää sisältöön
Media

Tiedolla, taidolla ja tuurilla – Näin Suomi on säilynyt eläintautien lintukotona

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2015 16.02
Uutinen

Kun on kyse eläintaudeista, Suomi on näyttäytynyt viime vuosina lähes lintukotona. Eviran julkaisujen mukaan Suomen eläintautitilanne on ollut Suomessa hyvä läpi tämän vuosikymmenen.

Viime vuonna viraston arviointi kuitenkin muuttui. Eläintautitilanne on pääosin erittäin hyvä, Evira saattoi julistaa vuoden 2014 selvityksessä. Suomi on onnistunut välttymään monilta Euroopassa riehuneilta taudeilta, joita on kantautunut aina naapurimaihin kuten Ruotsiin ja Viroon asti. Voiko näin jatkua vielä pitkään?

Kyllä voi, mutta se on monesta tekijästä kiinni, vastaa MMM:n ruokaosaston apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, joka toimii myös Suomen edustajana kansainvälisessä eläintautijärjestössä OIE:ssa.

– Teemme oikeita asioita. Meillä bioturvallisuus on hyvällä tolalla verrattuna moniin muihin maihin. Toki siinäkin on vielä parannettavaa, hän sanoo.

Eläinten tuonti Suomeen jatkoi viime vuonna kasvuaan, mikä lisää riskiä tautien leviämiseen myös Pohjan- ja Suomenlahden tälle puolen. Aaltosen mukaan paljon on kiittäminen sitä, että eläinten kansainvälinen kauppa on hoidettu Suomessa vastuullisesti.

– Eläimiä tuodaan Suomeen hallitusti Eläintautien torjuntayhdistyksen ohjeiden mukaisesti turvallisista maista, millä on iso merkitys tautien leviämisen ehkäisyssä.

Hän kuitenkin tiedostaa kaupan kasvamisen lisäämät riskit.

– Vaikka kuinka yritämme pitää varamme, tuontieläin voi tuoda mukanaan taudin, hän myöntää.

Sikaruttoa vastaan kovat lääkkeet

Toinen uhka rajojen tuolla puolen ovat luonnonvaraiset eläimet, joiden liikkumista pidättele mikään. Muuttolintu saattaa tuoda mukanaan lintuinfluenssan, joka voi huonolla onnella tarttua siipikarjaan.

Tautien leviämistä luonnonvaraisista eläimistä tuotantoeläimiin eläimiin on kuitenkin pyritty estämään monin eri keinoin. Hyvä esimerkki tästä on elinkeinoelämän, metsästäjien ja viranomaisten yhteiset toimenpiteet afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi.

Luonnonvaraisten villisikojen levittämää tautia vastaan on taisteltu muun muassa järjestämällä valmiusharjoituksia ja tehostamalla näytteiden ottoa luonnonvaraisista villisioista. Alun perin afrikkalainen tauti on levinnyt jo Viroon asti.

Tämän vuoksi viranomaiset ovat suositelleet metsästäjille, etteivät he toisi Baltian maissa metsästettyjen sikojen lihaa lainkaan Suomeen, sillä tauti leviää muun muassa lihan välityksellä. Tartunta-alueilta sianlihan ja villisianlihan tuonti on kokonaan kielletty.

Suotuisat tuulet puhaltavat

Aaltonen myöntää, että Suomi on ollut hyvin onnekas, että se on säästynyt pahoilta eläintaudeilta.

– Esimerkiksi lintuinfluenssaa on löytynyt oikeastaan kaikista Euroopan muista maista, myös Tanskan salmista ja Tukholman edustalta. Yhdestäkään tutkitusta, Suomeen tulleesta muuttolinnusta ei ole todettu tautia.

– Myös märehtijöiden sinikielitautiepidemia vuonna 2009 levisi Ruotsiin ja Norjaan. Tautia levittävät pienet polttiaiset kulkevat myös tuulen välityksellä. Siinäkin oli tuuria, ettei tauti tullut tänne. Tuuliin pystyy vaikuttamaan vielä vähemmän kuin eläinten liikkumiseen ja kauppaan.

Eläinsuojelu