Hyppää sisältöön
Media

Jaakko Nippala vaihtoi järjestöstä valtiolle

”Virkamiehen työ sopii monenlaisille tyypeille”

Jaakko Nippala, 35, on todellinen korona-ajan virkamies. Hän aloitti työt maa- ja metsätalousministeriössä vain vähän sen jälkeen, kun korona oli vienyt suomalaiset joukolla etätöihin. Järjestötyössä, viimeisimpänä Suomen 4H-liitossa aiemmin työskennellyt Nippala ei ole antanut koronan ja etätöiden lannistaa, tekemisen riemu on edelleen aistittavissa nuoresta virkamiehestä.

Nippala on työskennellyt ministeriössä keväästä 2020 ja siitä vakituisessa virassa kesäkuun alusta 2021 saakka. Hän on erityisasiantuntija metsä- ja bioenergiayksikössä, vastuualueinaan mm. metsätalouden vesiensuojelu, maankäyttö (kaavoitus) ja ekosysteemipalvelut (maaperä, ilmasto).

Työpaikka ministeriössä, erityisasiantuntijan paikka, osui silmiin koska siinä oli hänelle oikeat herätesanat. Maankäyttö-, metsä- ja ilmastonasiat kiinnostivat maa- ja metsätaloustieteen maisterin ja vastaavan amerikkalaisen Master of Science -koulutuksen saanutta Nippalaa.

Nippala mukaan motiivina hakemiseen oli se että virkamiehenä pystyy tarkastelemaan asioita laajemmasta näkökulmasta kuin siitä johon oli aiemmin tottunut, ja tekemään oman osansa yhteiseksi hyväksi.

Mikä erottaa työn sidosryhmässä, jollainen yhdistyskin on, ja ministeriössä?

” Tarkasteluperspektiivi on melko erilainen ministeriössä, on paljon eri näkemyksiä ja tavoitteita, joita pyritään sovittamaan yhteen. On myös ollut kiinnostavaa päästä katsomaan metsäpolitiikkaa sisältäpäin.”

Entä painaako virkavastuu?

”Kyllä puntti itse kullakin aina silloin tällöin tutisee jossain määrin. Odotuksia on paljon metsien käyttöön liittyen, mutta jatkuvaa kehitystä tapahtuu koko ajan liittyen metsätalouden käytäntöihin.”

Miten  työ valtiolla poikkeaa aiemmasta? Onko sitä kuuluisaa byrokratiaa näkynyt?

”Byrokratiaa on toki, mutta sillä on oma paikkansa. Tärkeää on tietenkin, että tehdään yhteisiä asioita tehokkaasti ja taloudellisesti. Toki yhdistysympäristössä on tietyllä tavalla joustavampaa ja asioihin pystyi reagoimaan nopeammin. Valtiolla asiat etenee omalla vauhdillaan, kun eri näkökulmia täytyy huomioida tekemisessä. Molemmissa on puolensa.”

Minkälaista tietä virkamieshommiin uskallat suositella? Harjoittelun jälkeen suoraan julkiselle sektorille vai yrityskentän tai kolmannen sektorin kautta poiketen?

”Kokemusta kannattaa kerätä monipuolisesti, siitä on hyötyä virkamiehenä. Näin voi yhdistää eri näkökulmia ja prosesseja. Oman näkemykseni perusteella voin sanoa että mitä monipuolisempi kokemus sen parempi.”

Jaakko Nippala painottaa harjoittelun merkitystä uran ohjaajana.  Hän itse oli harjoittelijana maa- ja metsätalousministeriössä 2014 ja myöhemmin EU:n komissiossa ja sieltä varmaan alun perin heräsi kiinnostus virkamiesurasta mahdollisena urapolkuna

”Ei ole yhtä vaihtoehtoa virkauralle, mutta monipuolisesta kokemuksesta hyötyä. Harjoittelut esimerkiksi ovat hyviä tilaisuuksia tutustua eri organisaatioihin ja samalla haistella, mikä itseä voisi kiinnostaa”, Nippala sanoo.

Palkitsevaa virkamiehen työssä on Nippalan mielestä sen ajankohtaisuus ja merkityksellisyys.

”Jokainen päivä on erilainen, tylsää ei ole ollut. Kun yksi asia saadaan maaliin, voi hetken hengähtää ja lähteä kohti uusia kokemuksia. Oma kädenjälki pitää osata nähdä laajemmissa prosesseissa, ja kyllä se näkyykin.”

Joskus työ on yksin puurtamista, mutta usein ei, Nippala sanoo. Vuorovaikutusta tarvitaan ja on tärkeä kysellä asioista myös muiden näkemystä ja kommentteja.

Virkamieheksi ei Nippalan mukaan ole yhtä sopivaa persoonallisuutta.

”Valtiolla tarvitaan monipuolista osaamista, ja mitä useampi on kiinnostunut sen parempi. Virkamiesura sopii mielestäni kaiken tyyppisille persoonille. Ei täällä ihan miten vaan tietenkään huseerata, mutta laajat mahdollisuudet on. Parempi vaan etteivät kaikki ole samasta muotista.”

Erityisen tärkeinä virkamiehen ominaisuuksina Nippala pitää neuvottelutaitoa, kokonaisuuksien hahmottamista ja nopeaa oppimiskykyä. 

Millainen valtio on työnantajana?

”Olen ollut tyytyväinen, vaikka toki korona-aika ollut poikkeuksellista ja tuonut omanlaisensa ulottuvuuden työntekoon.”

”Valtio ollut ainakin omasta mielestäni hyvä työnantaja ja voin kyllä suositella sitä kaikille kiinnostuneille. Minulle on sopinut etätyö, olen saanut omalla tyylillä tehdä ja toisaalta kokenut luottamusta, On hienoa, että meillä on luotettu siihen että ihmiset tekevät osansa.”

Fyysinen huolenpito kuten ergonomia ja jaloittelu on Nippalan mielestä paljon itsensä kiinni. ”Kävelykokouksia voisi olla enemmänkin. Tämä aika haastaa meidät miettimään mitkä ovat tehokkaimpia juttuja. Teamsit ja muut. Eipä ole kukaan tullut tarkistamaan nojatuoliani kotona”, Nippala naurahtaa.

Perheelle uppoaa valtaosa Jaakko Nippalan vapaa-ajasta. Siihen etätyö on sopinut hyvin, ja esimerkiksi lasten haut päiväkodista helpottuvat. Toisaalta toimistopäivät ja kollegojen tapaamiset tuntuvat melkein jo luksukselta. Harrastukset vievät Nippalan metsän sijasta merelle ja saaristoon.

Jaakko Nippala.