Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kanada ja Suomi jatkavat yhteistyötä metsäalalla

Maa- ja metsätalousministeriö
24.5.2019 14.58
Tiedote
Kanadan Suomen suurlähettiläs Jason Tolland ja maa-ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Kanadan ja Suomen välinen metsäyhteistyösopimus on uusittu. Viisivuotisen yhteisymmärryspöytäkirjan osapuolina ovat maa- ja metsätalousministeriö Suomesta ja luonnonvaraministeriö Kanadasta.

Metsäperustainen biotalous sisältyy uutena aiheena päivitettyyn yhteisymmärryspöytäkirjaan. Metsäteollisuudella on molemmissa maissa pitkät perinteet. Viime vuosina on kehitetty uusia puupohjaisia tuotteita, jotka pohjautuvat toisaalta uusiin tuotantoteknologioihin ja toisaalta esimerkiksi metsäteollisuuden sivuvirtojen aiempaa tehokkaampaan käyttöön. Suomen ja Kanadan välinen yhteistyö tulee jatkossakin perustumaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan, jonka odotetaan johtavan lisääntyneeseen kaupalliseen toimintaan.

– Maiden tutkimusosaaminen ja -infrastruktuurit täydentävät sopivasti tosiaan, joten molemmat maat hyötyvät yhteistyöstä, sanoo kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa-ja metsätalousministeriöstä.

– Olen erittäin iloinen, että Suomen ja Kanadan välinen perinteinen metsäyhteistyö jatkuu ja vahvistuu nyt allekirjoitetun yhteisymmärryspöytäkirjan pohjalta, Husu-Kallio toteaa.  – Näen että Suomi ja Kanada pystyvät merkittävinä metsämaina tuottamaan kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään, biodiversiteetin turvaamiseen ja biotalouden kasvuun sekä näyttämään esimerkkiä muillekin maille, hän painottaa.

– Uusi metsäyhteistyösopimus on otettu vastaan innokkaasti Kanadan luonnonvarainministeriössä. Suomi ja Kanada painivat samanlaisten metsähaasteiden parissa, mutta lähestymistavat ovat jossain määrin erilaisia, mikä taas muodostaa suuria mahdollisuuksia tietojen vaihdolle ja yhteistyölle, Kanadan Suomen suurlähettiläs Jason Tolland toteaa.

Yhteisymmärryspöytäkirjassa on identifioitu useampi mekanismi, jolla yhteistyötä toteutetaan.

Juuri nyt ajankohtainen, molempia maita kiinnostava teema on kiertotalouden edistäminen. Suomi isännöi kesäkuussa kolmatta kertaa järjestettävää maailman kiertotalousfoorumia, johon osallistuu myös merkittävä kanadalaisdelegaatio. Kanada puolestaan järjestää seuraavan foorumin kesällä 2020.

Lisätietoja:  

Apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa puh. 0295162429 [email protected]
Neuvotteleva virkamies Kaisa Pirkola puh. 0295162350 [email protected]