Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Komissaari Hogan ymmärtää suomalaisen maidontuottajan ongelmat

Maa- ja metsätalousministeriö
20.11.2014 13.29
Tiedote -

EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan keskusteli eilen illalla maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon kanssa Venäjä-kriisin aiheuttamasta EU-tuen tarpeesta suomalaisille maidontuottajille.

Komissaari Hogan antoi seuraavan sisältöisen lausuman:

"Ymmärrän täysin suomalaisten maidontuottajien kohtaamat ongelmat ja pyrin ratkaisuun, joka olisi oikeudenmukainen, kohtuullinen ja perusteltu. Kävin rakentavassa hengessä lisäkeskustelun maatalousministeri Petteri Orpon kanssa tilanteesta Suomen maitotuotesektorilla, johon Venäjän asettamat elintarvikkeiden tuontikiellot ovat iskeneet. Ministeri Orpo tarjoutui lähettämään valtiosihteerinsä ja Suomen tilastoasiantuntijoita ensi viikolla Brysseliin tapaamaan komission virkamiehiä. Tämä antanee Euroopan komissiolle mahdollisuuden tarkastella kaikkia asiaan liittyviä tietoja ja luoda kattava kuva suomalaisille tuottajille aiheutuneesta hintojen laskusta. Mikäli tiedot osoittavat toimenpiteet perustelluiksi, meillä pitäisi olla mahdollisuuksia edetä Suomen maidontuotantosektorille suunnatun tukipaketin suhteen. Tietysti on selvää, että harkittaessa mahdollista Suomelle suunnattavaa tukitoimenpidettä on otettava huomioon EU:n talousarvioon liittyvät seikat, jotka vielä ovat viimeistelemättä. Talousarviotilanne on äärimmäisen tiukka ja tämä vaikuttaa kaikkiin laskelmiin."

Ministeri Orpo toteaa olevansa tyytyväinen siitä, että tukiprosessi jatkuu ja Suomi on siinä mukana. - Meidän maitosektorimme ongelmat ovat todellisia, vaikka kriisin vakavuus ei osuuskuntarakenteemme vuoksi olekaan vielä dramaattisesti näkynyt tuottajahinnassa. Mutta tuen saamisen kriteerit tulevat valitettavasti aivan varmasti lähiaikoina Suomessa täyttymään, ministeri sanoo.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269
[email protected]

Petteri Orpo
EU