Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Komission esitys Itämeren kalakantojen hoitosuunnitelmaksi sai kannatusta

Maa- ja metsätalousministeriö
26.1.2015 21.00
Tiedote

Tänään Brysselissä pidetyssä Euroopan unionin maatalous- ja kalastusneuvostossa komissio esitteli ehdotuksensa Itämeren silakka-, kilohaili- ja turskakantojen monivuotiseksi hoitosuunnitelmaksi. Suunnitelman tavoitteena on säädellä kalastusta tieteellisen tutkimustiedon perusteella ja luoda pitkäjänteisyyttä ja vakautta kalastuselinkeinon harjoittamiselle. Se korostaa Itämeren alueen jäsenmaiden asemaa päätöksenteossa.

Keskustelussa ministerit antoivat vahvan tukensa ehdotukselle ja toivoivat, että tämä pitkään odotettu suunnitelma saataisiin hyväksytyksi kesään mennessä. Suomesta neuvoston kokoukseen osallistui maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

Puheenjohtajakautensa ensimmäisessä kokouksessa Latvia esitteli työohjelmansa seuraavalle puolivuotiskaudelle. Yksi Latvian prioriteetteja on yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistaminen, jonka maatalouskomissaari Phil Hogan on maininnut tärkeimmäksi tavoitteekseen. Ministeri Orpo totesi pitävänsä asiaa erittäin tärkeänä ja osallistuvansa aktiivisesti keskusteluun yksinkertaistamisesta ja hallinnollisen taakan vähentämiseksi. Suomen ehdotukset valmistellaan helmikuun loppuun mennessä.


Ministerit kuulivat myös komission tiedonannon Venäjän asettaman elintarviketuontikiellon vaikutuksesta eurooppalaisille markkinoille ja kriisin helpottamiseksi tehdyistä toimista. Ministeri Orpo piti komission tähän asti tekemiä vakauttamistoimia hyvinä ja kiitti maatalouskomissaaria Suomen joulukuussa saamasta maitoalan kriisituesta.

– Venäjän tuontikiellon vaikutuksia on EU:ssa seurattava jatkossakin tarkasti ja on oltava valmiina ryhtymään toimenpiteisiin, hän korosti.

Orpo tapasi terveys- ja elintarviketurvallisuusasioista vastaavan komissaari Vytenis Andriukaitisin ja he keskustelivat Venäjän tuontikiellon vaikutuksista. Keskustelussa Orpo kannusti komissiota jatkamaan ponnisteluja yleisen ratkaisun löytämiseksi ja totesi, että suomalaiset ovat käyneet venäläisten kanssa keskusteluja ruokaperunan viennin käynnistämisestä Venäjälle.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Tiina Rytilä, p. 0295 162 132
EU-koordinaation päällikkö Kari Valonen, p. 0295 162 269
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, p. 0291 162 494 (kalastus)
[email protected]