Hyppää sisältöön
Media

Konkreettisia ehdotuksia ja yhteisymmärrystä HAMA-alueiden mahdollisuuksien toteuttamiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2017 11.03
Tiedote

Valtioneuvosto on 19.10.2017 asettanut Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän Suomen harvaan asuttujen alueiden mahdollisuuksien parantamiseksi. Työryhmä on asetettu toimikaudelle 1.11.2017–30.9.2019.

– Odotan työryhmältä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja poliittista yhteisymmärrystä harvaan asutun maaseudun elinmahdollisuuksien parantamiseksi, korostaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, joka toimii Maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtajana.

Parlamentaarisen työryhmän tehtävänä on muun muassa tarkastella verohuojennuksiin ja alueellisiin tukiin liittyviä mahdollisuuksia sekä selvittää, voitaisiinko maaseutuvaikutusten arviointityökalun käyttö asettaa velvoittavaksi harvaan asutuilla alueille.

Työryhmä hakee tiivistä yhteydenpitoa harvaan asuttujen alueiden toimijoihin Suomessa. Alueen kehittämiseksi haetaan myös kansainvälisiä malleja tutustumalla Pohjoismaisiin maaseutu- ja aluepoliittisiin toimenpiteisiin, joihin sisältyy kohdennettuja toimenpiteitä niin koulutuksen, työllisyyden, palveluiden kuin infran osalta.

Työryhmän puheenjohtajana toimiva keskustan kansanedustaja Anne Kalmari toivoo työryhmältä yli puoluerajojen ulottuvaa yhteistyötä ja sitoutumista siihen, että seuraavassa hallitusohjelmassa olisi mukana keskeisiä toimenpiteitä harvaan asuttujen alueiden kehittämiseksi.

– Harvaan asutut alueet luovat mahdollisuuksia kasvulle ja hyvinvoinnille koko maahan, sanoo Kalmari ja korostaa, että keskustelu HAMA-alueiden potentiaalin hyödyntämisestä ja edellytyksistä sen toteuttamiseksi on jäänyt pahasti taka-alalle poliittisella agendalla.

– HAMA-alueiden mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää konkreettisia poliittisia päätöksiä, jotka tukevat vaikuttavaa yritys, yhdistys ja asukastoimintaa hyvin erilaisessa toimintaympäristössä kuin kaupunkien läheisellä maaseudulla, korostaa Kalmari ja painottaa räätälöityjen ratkaisujen tarvetta myös politiikassa.

Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän työn lähtökohtana on Maaseutupolitiikan neuvoston joulukuussa hyväksymä harvaan asutun maaseudun kehittämisstrategia 2017–2020, Harvaan asuttu maaseutu mahdollisuuksia täynnä. Työryhmä asetettiin Maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun (HAMA) verkoston aloitteesta ja sen varapuheenjohtajana toimii Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Lisätietoa

Kansanedustaja Anne Kalmari, p. 09 432 3073, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi
Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja.

Kunnanjohtaja Tytti Määttä, p. 0400 855 920, etunimi.sukunimi@vaala.fi
Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän varapuheenjohtaja.

Neuvotteleva virkamies Christell Åström, p. 0295 16 2030, etunimi.sukunimi@mmm.fi
työryhmän sihteeri, maa- ja metsätalousministeriö.

Erityisasiantuntija Tarja Lukkari, työryhmän sihteeri, p. 0400 372 082, etunimi.sukunimi@kamk.fi
Harvaan asutun maaseudun verkosto.