Hyppää sisältöön
Media

Korkeaoja: Jalostus keskeinen menestystekijä sikataloudessa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.3.2006 8.28
Puhe -

"Kotimaisen sianlihantuotannon ylläpitämiseksi tarvitaan kotimaista jalostusta. Tuotantoeläinten jalostus on eräs perustekijä haettaessa suomalaisen maatalouselinkeinon menestystekijöitä jatkuvasti kiristyvässä kilpailutilanteessa", korosti maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja puhuessaan sikatalouskoeaseman avajaisissa Längelmäellä tiistaina.

Korkeaoja muistutti, että suomalaista kotieläintuotantoa ja sikataloutta harjoitetaan poikkeuksellisissa olosuhteissa. "Vaikka meidän on haettava oppia myös maailmalta ja otettava käyttöön parhaita käytäntöjä muualta, emme voi hukata sitä pääomaa, joka kotimaisella jalostuksella on saavutettu."

Korkeaoja painotti, ettei jalostusta tehdä vain tuottajien hyödyksi, vaan se palvelee koko elintarvikeketjua. "Jalostus on tuotekehitystä elintarviketeollisuudelle ja kuluttajalle. Sianlihan rasvapitoisuus esimerkiksi on kulutustottumusten muutosten myötä vähentynyt aivan oleellisesti, joidenkin mielestä jo liikaakin."

Korkeaojan mukaan vapaus eläintaudeista antaa Suomelle merkittävän kilpailuedun jalostukseen ja koetoimintaan. "Teemme kaikkemme, että tämä kilpailuetu säilyisi", Korkeaoja totesi.

Ministeri muistutti myös, että eläintautien ja eläimistä ihmisiin leviävien tautien ennaltaehkäisy on aina halvempaa kuin kriisien jälkien korjailu. Ennaltaehkäisyn menetelmät ovat yksinkertaisia: kulmakivinä ovat tasapainotetut olosuhteet, eläinten oikea ruokinta ja järjestelmällinen taudinaiheuttajien välttäminen.

Sikatalous on yksi nopeimmin kehittävä tuotantosektori Suomessa. Korkeaoja kertoi, että sikatalouden investointitukien hakukiellon aikana selvitetään investointi- ja tulotukien näkymät lähivuosille. Samalla tarkastellaan erilaisia toteutusvaihtoehtoja sikatalouden tulotukien porrastamiselle. Tavoitteena on antaa pohjaa pitkän aikavälin suunnittelulle suomalaisessa sikataloudessa.