Hyppää sisältöön
Media

Korkeaoja: Maaseudun kehittämisellä hallituksen vahva tuki

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2006 10.00
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan tulevan rahastokauden maaseutuohjelma luo vakaan raamin tuleville vuosille. "Tehty päätös osoittaa, että maaseudun kehittämisellä on tämän hallituksen vahva tuki", Korkeaoja totesi puhuessaan valtakunnallisilla kylätoimintapäivillä Jämijärvellä 16.9.

Korkeaojan mielestä voidaan pitää eurooppalaisittain kovana panostuksena, että EU-maaseuturahoituksen menetystä kompensoidaan vuosittain 85 miljoonalla eurolla ja ohjelman kokonaisrahoitustaso kasvaa 2,5 prosenttia nykytasosta. Tällä rahoituksella turvataan paitsi luonnonhaittakorvaus ja ympäristötuki myös laajasti maaseudun kehittämistoimet, maaseutuyrittäjyys ja Leader-toiminta. Esimerkiksi Leader-toimintavarat kasvavat 13-14 prosenttia nykytasosta. Samalla myös toiminnan rakenne laajenee.

"Nyt on teidän toimijoiden aika osoittaa, mitä näillä kohtuullisilla resursseilla saadaan aikaan", Korkeaoja totesi kylien kehittäjille.

Korkeaoja korosti, että hallitus on tehnyt budjettiriihen yhteydessä monia päätöksiä, jotka edesauttavat maaseutumaista asumista. Matkakuluvähennyksiä korotetaan ensi vuonna ja yrittäjien puolisoiden työttömyysturvaan tehdään parannuksia, jotka kohdistuvat myös MYEL-vakuutettujen piiriin.

Korkeaojan mukaan Suomi tunnetaan tehokkaana EU-ohjelmien hyödyntäjänä. Erityisesti Leader ja kansallinen POMO ovat herättäneet myönteisiä lausuntoja komissiossa. Suomessa laajan maaseutupolitiikan toteuttajaksi rakennettu maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä on herättänyt kiinnostusta kansainvälisesti. Korkeaoja on ylpeä myös siitä, että Suomen kylätoimintaliike rankataan ykköseksi yli kymmenen eurooppalaisen liikkeen vertailussa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Jouni Lind, p. (09) 160 53302, 050 521 3305