Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kyläkauppatuen jatko ja laajennus lausunnolle

Maa- ja metsätalousministeriö
7.4.2021 12.02
Tiedote

Kyläkauppatuen maksamista aiotaan jatkaa kertaluonteisesti ja sen saajiin oikeutettujen kauppojen joukkoa laajentaa. Uusittua tukea voitaisiin jakaa vuosille 2021-23. Tukea jaettaisiin enintään kaksi miljoonaa euroa ja enintään 20000 euroa hakijaa kohti. Maa- ja metsätalousministeriö lähetti asetusesityksen lausunnoille keskiviikkona.

”Kyläkauppatuki on erittäin tärkeä yksittäinen toimi, jolla voimme tukea maaseutujen elinvoimaisuutta. Lähipalvelut – etenkin poikkeustilanteessa – ovat jokaiselle asukkaalle tärkeitä. Kyläkaupoilla on myös laajempia vaikutuksia paikalliseen elinvoimaan, sillä kyläkaupat tarjoavat usein valikoimissaan lähialueen tuotteita ja lähiruokaa. Myös ympäristö kiittää, kun matkat kaupunkikeskuksiin ruoka- ja polttoaineostoksille vähenevät. Kyläkaupat tukevat myös monipaikkaista elämää ja tuottavat myös yrityksille tärkeitä palveluja”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

Ministeri Lepän johdolla valmisteltu Suomen ensimmäinen kyläkauppatuki oli haettavana 13.9 - 31.10. 2019. Määräaikaan mennessä kyläkauppatukea haki yli 200 yrittäjää, joista noin 40 prosenttia sai avustuksen. Myönteisiä päätöksiä tehtiin yhteensä 86 kappaletta. Käytettävissä olevasta määrärahasta maksettiin 11132 euroa jokaiselle tuen saajalle.  Korotetun tuen myymäläautopalvelusta saanut hakija sai 14805 euroa.

Edellisellä hakukierroksella kielteisiä päätöksiä tehtiin 122 kappaletta. Niistä yli sadassa tapauksessa kauppa ei sijainnut asetuksen mukaisella harvaan asutulla maaseudulla. Suurin kritiikki kokeiluhankkeen aikana tuli juuri tukialueen rajauksesta vain harvaan asutuille maaseutualueille. Nyt tukialuetta laajennetaan koskemaan kaikkia maaseutualueita.

Maaseutualueella tarkoitettaisiin harvaan asuttua maaseutua, ydinmaaseutua, kaupungin läheistä maaseutua ja maaseudun paikalliskeskukseksi luokiteltua aluetta. Aluemäärittely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämän paikkatietopohjaiseen kaupunki-maaseutu-luokitukseen.

Lausuntokierros päättyy 17.5.2021. Uusi hakukierros pyritään aloittamaan syksyyn mennessä.

Lausuntopyyntö, muistio ja asetusluonnos

Lisätietoja:

 

Erityisasiantuntija Auli Sihvola p. +358 295 162 442

Hallitussihteeri Sara Vänttinen p.  +358 295 162 065