Hyppää sisältöön
Media

Liikennehankkeilla merkittävä vaikutus kilpailukyvylle ja työllisyydelle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2005 11.16
Puhe -

- Liikennehankkeilla on merkittävä vaikutus paitsi elinkeinoelämän kehittymiselle ja kilpailukyvylle, myös välittömälle ja kerrannaiselle työllisyydelle, sanoo Turun tiepiirin tilaisuudessa tänään puhunut maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja.

Taloudellisia perusteita uusille liikenneinvestoinneille siis on. Korkeaoja näkee kuitenkin ongelmalliseksi, että niille myönnetyt rahavarat ovat olleet liian pienet. Rahoitukseen Korkeaoja odottaa uusia, vaihtoehtoisia malleja hallituksen asettamalta Matti Vuorian työryhmältä ensi keväänä. Hän toivoo, että uusilla malleilla päästäisiin laajempiin rahoituspohjiin, ja tehokkaampaan varojen käyttöön.

Hallituksen asettama ns. infra-ministerityöryhmä on asettanut suuret infrastruktuurihankkeet kiireellisyysjärjestykseen. Maakunnat joutuvat kuitenkin hakemaan tasapainoa runkotieverkon pidon ja pienempien teiden välillä säilyttääkseen elinvoimaisuutensa. Siksi Korkeaojan mielestä on tärkeää huomioida myös maakuntatason toimijoiden näkemykset liikenneasioissa. Maakuntatason hankkeista Korkeaoja nosti esille satamatiehankkeet, valtakunnan tasolta puolestaan Itämeren kulkuväylät sekä kasvavalle Venäjän kaupalle tärkeät yhteydet Pietariin.

Korkeaoja painotti myös hallituksen halua edistää liikenteen turvallisuutta. Pääteiden turvallisuuspaketista toteutetaan valtatie 8:lla Turku-Rauma välillä kaksi ohituskaistaparia. Alkuvuodesta 2007 hyväksytään uusi strategia turvallisuuden parantamiseksi, ja nopeusrajoituksia pohditaan edelleen.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Jouni Lind, p. (09) 160 53302

Juha Korkeaoja