Hyppää sisältöön
Media

Luomutuotannosta eväitä koko elintarvikeketjun kehittämiseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2008 8.04
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan luomutuotannon painoarvo on ollut Suomessa vähäinen, vaikka eettisiä ja ekologisia seikkoja arvostetaan kovasti. Anttila korostaa, että luomutuotannolla on annettavaa koko elintarvikeketjulle. Ministeri Anttila avasi tänään Luomupäivät Lahdessa.

Anttila uskoo, että luomutuotannon ja luomuelintarvikkeiden merkitys kasvaa jatkuvasti. Luomu on todennettavasti luotettavaa, eettisesti tuotettua ja jäljitettävää ruokaa. Nämä faktat ovat luomun kysynnän lähde ja ne tulisi välittää kuluttajan tietoon.

Ministeri Anttilan mielestä luomumarkkinoiden kehittämiseen tarvitaan uusia keinoja. Jos luomutuotantoa aiotaan todella laajentaa Suomessa, tarvitaan kattavampia ja pitkäaikaisia markkinointikanavia. "Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä ja tuotantomenetelmistä ja tässä piilee luomutuotannon mahdollisuus", totesi ministeri Anttila.

Luomutuotteiden markkinoinnin tueksi tarvitaan uskottava strategia. Tehokkaan strategian luominen on ministeri Anttilan mielestä haasteellista, sillä luomutuotteiden osuus päivittäistavarakaupasta on vielä alle prosentin. Oikealla markkinoinnilla kuluttaja pitäisi saada valitsemaan luomutuote ja vaatimaan sitä kaupan valikoimiin. Luomualalle tarvitaan tuottajien keskittymiä, joilla saavutettaisiin mittakaavaetuja ja vastattaisiin jalostajien ja kaupan tarpeisiin suuremmista eristä.

"Tällä hetkellä suomalaisella luomutuotannolla ei ole kunnon kotia", kiteytti ministeri Anttila luomualan keskeisestä ongelmasta. Luomualan toimijoiden tulee löytää yhteinen päämäärä. Luomukentässä tarvitaan enemmän yhteistyötä, yksimielisyyttä ja me-henkeä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. (09) 1605 3302, 040 775 6060

Sirkka-Liisa Anttila