Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeri Anttila: Viljelijät ja teollisuus päättävät sokerintuotannon jatkosta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2007 7.00
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan sokerintuotannon jatkuminen Suomessa on nyt viljelijöiden ja teollisuuden käsissä. Maatalousneuvostossa Brysselissä keskiviikkona tehty päätös sokerikiintiöiden leikkauksesta ei sinänsä pakota ketään luopumaan viljelystä eikä lopettamaan sokerintuotantoa Suomessa, Anttila totesi puhuessaan traktorinkynnön SM-kilpailuissa Loimaalla tänään.

Anttila muistutti viljelijöille, että maatalousministeriö on valmis korottamaan sokerijuurikkaan kansallisen hehtaarituen maksimiarvoonsa eli 350 euroon hehtaarilta.
"Tällä hetkellä viljan viljely tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon juurikkaalle, kun viljasta maksetaan ennätyskorkeaa hintaa. Mutta viljan tulevaa hintakehitystä on hyvin vaikea ennakoida", Anttila huomautti.

Anttilan mukaan myös sokeriteollisuus katsoo nyt viljelijöihin päin. Suomen viimeisen jäljellä olevan tehtaan tulevaisuus riippuu siitä, onko raaka-ainehuolto jatkossa turvattu. Suomessa viljellään tällä hetkellä juurikasta noin 24 000 hehtaarilla ja viljelyssä on mukana noin 2 000 viljelijää. "Nyt tarvitaan yhtenäistä kansallista tahtoa tuotannon jatkumisen turvaamiseksi Suomessa", Anttila painotti.

Valtion toimissa on Anttilan mukaan koko sokeriuudistuksen toimeenpanon ajan vuodesta 2005 kiinnitetty erityistä huomiota juurikkaan viljelijöiden toimeentuloon ja mahdollisuuksiin jatkaa tuotantoa. "Tällaisia keinoja ovat olleet muun muassa kansallisen tuen käyttö, rakennerahan jako viljelijöiden ja teollisuuden kesken sekä hinnanalennuskorvauksen kohdistaminen viljelijöille tilakohtaisena lisäosana. Nyt haluaisinkin nähdä, että nämä sektorille tehdyt panostukset ovat olleet kannattavia", Anttila totesi.

Anttilan mielestä tapa, jolla sokeripäätös Brysselissä tehtiin, ei ole kunniaksi EU-maiden yhteishengelle. Pienten maiden, jotka olivat kotiläksynsä jo tehneet, oli alistuttava suurten maiden sanelun alla. "Asian valmistelussa ja päätöksenteossa huomattiin, että tottelemattomuudesta palkittiin. Ne maat, jotka eivät olleet omaa osuuttaan aiemmassa kiintiöiden vähennyksessä tehneet, saivat nyt voiton kotiin ja me, jotka olimme kuuliaisesti osamme tehneet, saimme kärsiä. Meidän maataloutemme erityispiirteitä ei päätöksenteossa otettu mitenkään huomioon. Tämä herättää oikeutetusti huolta tulevasta", Anttila sanoi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, p. (09) 1605 3302, 040 849 9077