Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Viron ympäristöministeri Marko Pomerants keskustelivat Itämeren lohista

Maa- ja metsätalousministeriö
24.5.2017 9.36
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tapasi tänään 24.5. Viron ympäristöministeri Marko Pomerantsin. Ministerit keskustelivat muun muassa Itämeren kalastuksesta ja lohista. Tapaamisen jälkeen Viron delegaatio siirtyi kuultavaksi maa- ja metsätalousvaliokuntaan.

Vierailun päätarkoitus oli keskustella Suomenlahden lohen kalastuksessa sekä Itämeren vuotuisista jäsenmaakohtaisista lohikiintiöistä sekä valmisteilla olevasta EU:n Itämeren lohen monivuotisesta hoitosuunnitelmasta, joka linjaa jatkossa lohenkalastuksen säätelyä. 

– Suomi ja Viro ovat sitoutuneet vahvasti Itämeren lohen hoitosuunnitelman valmisteluun. Suomella on asiassa vetovastuu Itämeren alueen yhteistyöelimessä (BALTFISH) ja Viro pyrkii edistämään asiaa EU-tasolla omalla EU-puheenjohtajuuskaudellaan ensi syksynä, kertoo maa- ja metsätalousministeri Leppä.

Viron ympäristöministeri Pomerants kertoi, että Viro on kohentanut Suomenlahdella omien lohikantojensa tilaa kunnostamalla luonnonlohijokien lisääntymisalueita, poistamalla patoja ja lisäämällä kalastuksenvalvontaa. 

Ministerit keskustelivat alustavasti myös vuoden 2018 Itämeren kalastuskiintiöitä koskevista näkymistä. Niitä koskevat tieteelliset neuvot saadaan toukokuun lopulla ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta käsittelee asiaa kesäkuun alussa.  Komission asetusehdotus kalastuskiintiöistä tulee syyskuun alussa ja kalastuskiintiöistä päätetään lokakuun maatalous- ja kalastusneuvostossa.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
kalatalousneuvos Risto Lampinen, risto.lampinen(at)mmm.fi, p. 0295 162 458
ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, jukka-pekka.kataja(at)mmm.fi, p. 0295 162 476
 

Jari Leppä Kalat