Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeri Korkeaoja: Metsäverotuksen siirtymäkauteen ei tule muutoksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.8.2003 11.42
Puhe -

Vuonna 1993 alkanut metsäverotuksen siirtymäkausi lähenee loppuaan. Vuoden 2006 alusta lähtien kaikki metsänomistajat ovat puun myyntitulojen verojärjestelmässä. Hallituksen linja on selkeä metsäverotuksen siirtymäkauden loppumisen suhteen. "Mitään muutoksia siirtymäkauteen ei ole tulossa", korosti maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja puhuessaan Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun uudisrakennuksen peruskiven muuraustilaisuudessa tänään 6.8.

Korkeaojan mielestä todellisiin tuloihin ja menoihin perustuva tuloverojärjestelmä on siirtymäkauden aikana osoittautunut selkeäksi ja oikeudenmukaiseksi. Siirtymäkaudella on vaikutuksia metsäsektoriin. Sahauskapasiteetti on merkittävästi kasvanut. Raakapuun kysyntä ja tarjonta ovat olleet verraten hyvin tasapainossa.

Korkeaoja arvioi, että siirtymäkauden pituus on osaltaan tasoittanut vaikutuksia. Toimijoilla on ollut runsaasti aikaa sopeutua tilanteeseen. Valtaosa metsistä on tuloverotuksen piirissä.

Ministeri korosti myös bioenergian kehittämistä. Korkeaojan mukaan on välttämätöntä miettiä uusiutuvia energianlähteitä suosivia veroratkaisuja. Kioton ilmastotavoitteisiin pääsy edellyttää uusiutuvien luonnonvarojen käytön merkittävää edistämistä."Toisaalta haluamme toteuttaa ydinvoimaratkaisun yhteydessä tehtyä ns. risupakettia käytännössä", Korkeaoja sanoi.

Korkeaojan mukaan hakkeeseen, puujätteiden hyväksikäyttöön sekä muun muassa biokaasun hyödyntämiseen liittyy paljon mahdollisuuksia. "Itse asiassa vaatii merkittäviä ponnisteluja, jotta pääsemme samalle tasolle kuin eräät muut EU-maat ja että nostaisimme uusiutuvan energian kolmannekseen sähköntuotannosta, mikä on asetettu tavoitteeksi", Korkeaoja totesi.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Jari Heiniluoma, p. 040 740 6003

Juha Korkeaoja